Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия и Латвия обещаха допълнителна помощ за Украйна, а Полша - изтребители

Снимка: unian.net

Белгия и Латвия обявиха допълнителна военна помощ за Украйна. По-рано Полша стана първата страна, която съобщи, че ще изпрати на Киев изтребители. 

Украйна винаги е била Европа и руските бомби няма да променят обективната реалност, заяви украинският президент Володимир Зеленски след среща в Киев с латвийския премиер Крисянис Каринс. Латвия обяви още 70 милиона евро помощ на Украйна и така общото подпомагане от Рига за Киев вече е около 300 милиона евро. Агенция Униан информира за поредната помощ от Белгия – 240 военни камиона. Преди това Полша съобщи, че ще изпрати на Украйна десетина изтребители МиГ-29, като четири ще бъдат предоставени още през следващите дни. Така Полша ще стане първата страна от НАТО, която ще изпълни исканията на украинското правителство за бойни самолети 

Украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че във външната си политика Украйна работи по две направления – европейско и евроатлантическо.  Той благодари на всички свои сънародници, които се бият на фронта и допълни, че възмездието за Русия е неизбежно: 

"Ще дойде ден и ще бъде създаден трибунал, който да възстанови справедливостта за нашия народ. Той ще накаже този агресор така, както бяха наказани агресорите от миналото".  

Берлин ще подкрепя Киев, докато е необходимо, с пари и оръжие, заяви германският канцлер Олаф Шолц, като добави, че не очаква войната в Украйна да приключи скоро. Според Шолц е жизненоважно Китай да не снабдява Русия с оръжия. 

В Пентагона смятат, че до момента Китай не е предоставял на Русия оръжия, които да бъдат използвани в бойните действия в Украйна, заяви говорителят генерал Патрик Райдър. Той коментира и въпроса американския дрон, който се разби, след като беше прехванат от руски изтребител над Черно море. Според Вашингтон руски кораби са в района и се опитват да стигнат до останките на дрона, но е много малко вероятно да успеят да извадят нещо полезно. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна