Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиъм Нийсън очаква да види обединението на Ирландия

Лиъм Нийсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световно известният актьор Лиъм Нийсън заяви в интервю за Скай нюз, че очаква, докато е жив, да види обединена Ирландия. От Лондон – Веселин Паунов:

70-годишният северноирландец даде интервю за Скай нюз по повод на пускането по екраните на неговия филм номер 100 "Марлоу", но не се поколеба да вземе отношение по деликатния политически въпрос.

"Мисля, че Ирландия ще се обедини, но всички трябва да са помирени, а към протестантите в Северна Ирландия трябва да се отнасят с респект", каза актьорът.

Лиъм Нийсън, който е израснал в католическо семейство в населен предимно с протестанти град и започва кариерата си на сцена в Северна Ирландия по време на бурните събития в провинцията през 70-те години на миналия век.

Той каза, че "грубото му пробуждане" за това какво се случва е дошло след така наречената Кървава неделя през 1972 година, когато 13 души са застреляни и най-малко 15 ранени, след като войници от Първи британски парашутен полк откриват огън по демонстранти за човешки права в католическата част на Лондондери.

26 години по-късно, когато е сключено мирното споразумение от Разпети петък, актьорът вече живее в Съединените щати, но го окачествява като "изключително постижение".

Има опасения обаче, че сега споразумението може да бъде изложено на риск след Брекзит и усложненията, които излизането на Обединеното кралство от ЕС донесе за Северна Ирландия.

В резултат на споровете около Протокола за Северна Ирландия юнионистите отказаха за участва в подялбата на властта и провинцията на практика е без парламент и правителство.

Запитан дали британските политици са отговорни за подклаждането на разделението, Лиъм Нийсън каза, че звучи нелепо на фона на това, което се случва в Украйна, на Острова да се водят спорове как да се вкарват наденичките от Лондон в Белфаст. И той призова политиците в Северна Ирландия да бъдат сериозни и да се върнат на работа.

"Вие представлявате народа на Северна Ирландия. Върнете се на работа. Та вие все още получавате заплата", изтъкна Лиъм Нийсън.

Американският президент Джо Байдън и бившият президент Бил Клинтън се очакват в Белфаст за отбелязване на 25-ата годишнина от споразумението от Разпети петък.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна