Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев въведе санкции срещу ирански и сирийски официални лица

Снимка: president.gov.ua

За най-малко 60 дни беше подновена международната сделка, позволяваща безопасен черноморски износ на украинско зърно. Това е половината от предвидения период, тъй като Русия предупреди, че всяко допълнително удължаване след средата на май ще зависи от премахването на някои западни санкции. Междувременно украинският президент Володимир Зеленски обяви въвеждането на нови санкции.

Споразумението за износ на украинско зърно от пристанища в Черно море беше сключено през юли, с посредничеството на ООН и Турция, и беше удължено през ноември. Първи за подновяването му съобщи турският президент Реджеп Ердоган, но не уточни за какъв период става дума. Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков заяви, че споразумението е удължено със 120 дни. Малко по-късно обаче говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че Москва се е съгласила на продължаване само в рамките на 60 дни. 

В същото време украинският президент Володимир Зеленски въведе с указ нови санкции срещу 300 физически и повече от 140 юридически лица. Сред тях този път освен руски са включени сирийски и ирански представители, като сирийския президент Башар Асад, както и командващият, който отговаря за безпилотните летателни апарати на Иранската революционна гвардия. 

В своето изявление Зеленски обясни, че сирийският народ не е получил съответната международна защита и това е довело до чувство на безнаказаност у Кремъл. 

"Украинските санкции са част от глобалния натиск срещу Русия. Всеки, който произвежда оръжие за терор, против Украйна, който помага на Русия да разпалва агресията, например като доставя дронове, тези , които поддържат руското унищожаване на международното право, те могат да бъдат само маргинали за света. Това се отнася не само за агресията против украинците, но и за другите агресивни руски действия срещу международния ред, включително на територията на Сирия". 

Зеленски съобщи също, че редица западни страни са изпратили на Украйна нови пакети военна помощ. Това е станало след поредното заседание на групата "Рамщайн". Помощите включват боеприпаси, танкове и артилерийски установки.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени