Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 15 загинали и над 400 ранени при земетресението, разлюляло Еквадор и Перу

В Куенка, Еквадор, 18 март 2023 г. 14 души в Еквадор и един човек в Перу загинаха след земетресението с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер, ударило югоизточен Еквадор на 18 март.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 15 души са загинали при земетресението с магнитуд 6,8 по Рихтер, което разлюля вчера Еквадор и съседно Перу, съобщиха властите в двете страни.

Според американския геофизичен институт земетресението е засегнало крайбрежния район Гуаяс в Еквадор. Епицентърът му е бил на около 80 км южно от втория по големина град в Еквадор - Гуаякил. Трусът е станал на дълбочина от 66 км.

В Еквадор са загинали 14 души, а над 400 са били ранени.  "Четиринадесет загинали, 446 ранени", пишеше в съобщението, публикувано днес в Туитър от пресслужбата на президента Гилермо ЛасоНай-много са жертвите в провинция Ел Оро, но има загинали и в провинция Асуай в Андите, съобщава еквадорският вестник "Комерсио".

В градове като Мачала и Куенка в Еквадор можеха да се видят разрушени сгради, смачкани превозни средства и отломки, докато спасителните служби се втурнаха да оказват помощ, а паникьосаните жители излязоха по улиците. "Излязох на улицата, защото видях, че хората започнаха да бягат панически, излизайки от колите си", разказва пред АФП Магали Ескандон, продавачка на шивашки материали в Куенка.

Президентът на Еквадор Гилермо Ласо призова за спокойствие. Той посети двете най-тежко пострадали провинции.

Премиерът на Перу Алберто Отарола съобщи за загинали момиче в регион Тумбес, на границата с Еквадор. Това станало при рухването на къщата, в която то живеело.

Еквадор и Перу се намират в района на Тихоокеанския огнен пръстен, в който има висока сеизмична активност, както и около 128 действащи вулкана, припомня ДПА.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна