Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регазификационен кораб пристигна в пристанището на италианския град Пиомбино

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В  пристанището на италианския град Пиомбино – област Тоскана, акостира корабът-регазификатор „Golar Tundra”. Ще влезе в експлоатация през май, местното население не посрещна с въодушевление тази нова придобивка.

Регазификаторният кораб “Golar Tundra”, закупен от Националната компания за енергийна инфраструктура и тръбопроводи за метан Snam за 350 милиона долара, пристигна в Пиомбино от Сингапур, ескортиран в Средиземно море - поради различни причини за безопасност - от кораби на военноморския флот.

Дълъг 300, широк 44 и висок 55 метра, той ще остане на пристанището 3 години. Построен през 2015 г., оборудван с 4 резервоара за съхранение на приблизително 170 000 кубически метра втечнен природен газ,  има непрекъснат капацитет за регазификация от 5 милиарда кубически метра газ годишно. 

Ще заработи пълноценно през май и заедно с подобния му, който ще бъде разположен в Равена, “Golar Tundra” ще допринесе за задоволяване на 13% от националните енергийни нужди, както и за намаляване на зависимостта от руски газ.

В Пиомбино гражданите протестират, кметът Франческо Ферари отказва интервюта, полицията охранява района около пристанището. 


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна