Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ определи нивото на антицикличния капиталов буфер на 2% през второто тримесечие на 2024 г.

Снимка: Ани Петрова

Българската народна банка очаква висок темп на нарастване на кредитирането в условията на несигурна икономическа среда. Това става ясно от решение на Централната банка, с което се определя нивото на антицикличния капиталов буфер от 2% през второто тримесечие на 2024 година. И с това си решение от БНБ отправят предупреждението, че пренасянето на лихвените покачвания в световен мащаб  "ще се ускори през следващите месеци" и у нас.

Антицикличният буфер, приложим към кредитни рискови експозиции, в момента е на ниво от 1,5 %. Вече има решение, че от октомври той ще се покачи на 2 %, тъй като БНБ прави промените в дългосрочен план напред. Това позволява на банките да имат време да покрият новите изисквания, а целта на днешното решение, с което практически се удължава действието на 2-процентното ниво и през второто тримесечие на следващата година, е "да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките".

Решението на Управителния съвет е очаквано и следва подхода на банката, която от известно време предупреждава за бърз темп на кредитирането в условия на несигурна икономическа среда, но няма връзка с проблемите в банковия сектор в Съединените щати и Швейцария. Те дори не са упоменати в съобщението на БНБ, където обаче се акцентира върху тенденцията за по-високи лихвени равнища в глобален мащаб.

"Кредитната активност се запазва висока в условията на текущите силно отрицателни стойности на реалните лихвени проценти и високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност в банковата система, които фактори стимулират съответно търсенето и предлагането на кредити.

Бързото нарастване на кредитните обеми се отразява положително върху доходността на банковия сектор в краткосрочен план, но същевременно създава предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в баланса на банковата система.

Предвид волатилността на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите за доставки и очаквано забавяне на външното търсене, способността за обслужване на задълженията може да отслабне, което да доведе до нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки". 

И още: "В допълнение, върху финансовото състояние на кредитополучателите ще повлияе протичащият глобален процес на повишение на лихвените проценти, чието пренасяне върху лихвените нива в страната ще се ускори през следващите месеци. Във връзка с това кредитните институции следва да се придържат към консервативна политика при осъществяване на кредитната си дейност, към своевременно и адекватно провизиране и към капиталово планиране, което надлежно отчита развитието на рисковете в икономическата среда", посочват от БНБ.

Припомням, че показателите на банковата система са много над изискуемите нива. Тя е високоликвидна и добре капитализирана.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна