Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският премиер за пенсионната система: Достигаме края на демократичния път на реформата

Плакат с надпис "Не" гори по време на демонстрация срещу правителствената пенсионна реформа в Париж, 20 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френското Национално събрание отхвърли двата вота на недоверие към правителството, поискани от две парламентарни групи заради пенсионната реформа. 
Девет гласа не са достигнали за приемането на вота на недоверие към френското правителство, поискан от центристка група с подкрепата на различни политически сили. Гласували са 278 депутати. Сред тях са били близо една трета от десните "Републиканци", на чието съюзничество обикновено разчита президентската коалиция. 94 гласа е събрал вотът, поискан от крайната десница. 

Резултатът дава зелена светлина на пенсионната реформа, но правителството устоя с много крехко мнозинство. В пленарната зала лявата опозиция продължи да скандира за оставка и да издига лозунги "Продължаваме" и "Референдум", а опозиционният лидер Меланшон призова към "народна цензура" на правителството. Един от основните синдикати веднага прикани към масов протест в четвъртък. В центъра на Париж вече събраха недоволни.

"Достигаме края на демократичния път на реформата(...) Поемам със смирение и сериозност своята отговорност и тази на правителството" - коментира тази вечер премиерът Елизабет Борн. 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна