Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюрото по труда в Плевен започва кампания сред неработещи и неучещи

Проектът "Започвам работа" цели да приобщи към пазара на труда неактивни лица

Елка Ангелова
Снимка: Латинка Светозарова

Бюрото по труда в Плевен започва информационна кампания за популяризиране възможностите на проект "Започвам работа". Проектът е финансиран по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" (2021-2027 г.) и ще се изпълнява до края на 2026 г.

Проектът цели да приобщи към пазара на труда неактивни лица.

"Това са хора, които не са регистрирани при нас, не учат, не работят. С акцент на лицата в неравностойно положение", поясни Елка Ангелова, директор на Дирекция "Бюро по труда" в областния град.

В целевата група на проекта влизат лица от 16 до 65 години, които не са осигурени и не се осигуряват сами. Изисква се още в предходните 4 месеци да не са работили и учили.

Ангелова посочи, че ще се използват нестандартни методи – например използването на ромски медиатори, които работят на терен12 души от село Мечка вече са били убедени от мобилен екип на бюрото по труда, дава пример Елка Ангелова.

"Много трудно е да срещнем изискванията на работодателите и на търсещите работа хора. Работодателите търсят с по-високи изисквания, а това, което е регистрирано при нас, не отговаря на тези изисквания. Затова активно предлагаме и обучение. Миналата година сме обучили над 680 човека. Поне 30% са си намерили работа. Ние организирахме два курса за болногледачи и тези хора активно се включиха в програмите на общините за социални и лични асистенти", коментира директорът на Дирекция "Бюро по труда" в Плевен пред БНР.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!