Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменската писателка Нарине Абгарян за красивата страна на живота и за войната

С приключването на една война, проблемите тепърва започват, казва авторката на "Три ябълки паднаха от небето“

2
Нарине Абгарян
Снимка: Личен архив

Нарине Абгарян – едно красиво име, което читателите у нас познават много добре.

Арменската писателка, която сравняват с Маркес, е определяна от вестник Гардиън като „един от най-ярките писатели в Европа“.

Родена е в малкото градче Берд, в Армения – където често се развиват сюжетите й. Човешките истории, които Нарине разказва са топли, с дъх на кайсиеви дни и спомен от детството. Понякога показват тихата човешка болка. Но винаги са пълни с обич.

Книги от Нарине са  - "Три ябълки паднаха от небето“, „Манюня“, „Симон“, „Да живееш нататък“… Само част от творбите й преведени на 14 езика.

"Последните 30 години не се чувствам много добре, предвид войната, която води моята страна Армения. Да, аз съм вече по-опитна в тази посока. И когато сега се замисля, какво преживяват украинците, руснаците, които са напуснали страните си, си мисля, какво да им кажа - как трябва да се държат в тази ситуцаия...

Струва ми се, че най-голямата грешка е, да забраняваме да се радваме. Защото каквото и да се случва, ние трябва да продължим да живеем", каза за „Понеделник вечер" по БНР Нарине Абгарян, специален гост в рубриката - "Отблизо и далеч".

"Родени сме на земята, за да оправдаем нашия живот. Най-голямата заслуга пред смъртта е да продължим да живеем и да обичаме", каза още писателката за БНР.

Писателката, която е смятала, че нова война няма да има, но ето, че пак се случва, споделя още тя.

По думите й, с приключването на една война, проблемите тепърва започват, така ще и в Украйна, които ще имат нужда от всичко, каза още Нарине Абгарян.

"Армения сега се опитва да смени своя политически курс, да се приближи повече до Европа и сме благодарни на Европа, които изпратиха свои наблюдатели в Армения и затова в момента избягваме нов конфликт", поясни още писателката.

Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени