Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Войната в Украйна и санкциите тласнаха Русия в китайските обятия"

Любомир Кючуков: Очертават се контурите на един нов свят на ерозия

"И Русия, и Украйна не са готови да седнат на масата на преговори"

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

"Залогът за сътрудничеството между Китай и Русия е - Украйна за Русия и светът за Китай. Всички разговори между Пекин и Москва са с поглед към Вашингтон, към Запада. Войната в Украйна и санкциите срещу двете страни рязко ускориха процеса на сътрудничество помежду им, буквално тласнаха Русия в китайските обятия... Китай се опитва да намери крехкия баланс между подкрепата към Русия и избягването на нови американски санкции".

Това коментира пред БНР Любомир Кючуков, дипломат и директор на Института за икономика и международни отношения.

И допълни, че ако внимателно се слуша какво говори китайският лидер Си Цзинпин, ще се чуе, че той никога не споменава и не критикува директно САЩ.

"Войната не просто катализира процеса на развитие на това сътрудничество, но снабди и САЩ, и Китай със силни, но и силнозависими от тях съюзници - Русия за Китай и Европа за САЩ. Това, което се случва в момента, е поредната стъпка от все по-видимия процес на оформяне на нова световна конфигурация и нови съюзи - тенденция към възпроизвеждане на един двуполюсен, при това конфронтационен свят в борбата за глобално лидерство, на чиито върхове стоят САЩ и Китай".

В предаването "Нещо повече" Кючуков посочи, че при все по-задълбочаващата се конфронтация в световен план сътрудничеството Русия - Китай ще се крепи на взаимния интерес от противопоставяне на Запада.

По думите му китайското предложение за мир в Украйна е интересно, доколкото съдържа принципи, но то не дава решения и не предпоставя резултат: 

"То има три съществени елемента, които отсъстват и в руските, и в украинските планове. Най-важният е, че то предвижда преговори. Настоява за спиране на бойните действия, тоест, за примирие. Не поставя предварителни условия. Но Китай не може да играе ролята на посредник. И Русия, и Украйна не са готови да седнат на масата на преговори. Китай би се разглеждал като участник, а не като посредник в едни евентуални преговори. Същото важи и за САЩ".

Любомир Кючуков подчерта, че за момента Китай се стреми да оказва съдействие, без да попада под санкции, но и няма да позволи поражение на Русия.

"Европа се опитва да бъде редом до САЩ в отношенията с Китай. От друга страна - да запази Китай като партньор... Китай има самочувствието на самостоятелен и независим глобален играч, който еднозначно и демонстративно заявява, че няма да се поддава на натиск. Има очевидното желание да се конституира не просто като полюс, но и като алтернатива - геополитическа на Запада, а не системна... В продължение на десетилетия Китай работи активно за сериозно влияние в т.нар. трети свят - страните от Азия, Африка и Латинска Америка, и за оформянето на нещо като не-Запад. Това е своеобразна пасивна съпротива на тези страни срещу натиска от страна на Запада. Това са контурите на един нов свят и той не е много привлекателен в момента. Когато се говори за нов световен ред, като че ли думата "ред" не е на мястото си, защото става дума за разрушаване на основните принципи на съществуващия следвоенен световен ред, но не и за изграждането на нов. Става дума за състояние, характеризиращо се по-скоро с ерозия на международните институции, на първо място системата на ООН, заобикаляне на международното право, дълбока конфронтация и милитаризация на международните отношения, изграждане на нови съюзи и борба за сфери на влияние. Всичко това тласка Русия и Китай една към друга. От ключово значение е съхраняване на системата на ООН като единствен многостранен инструмент за решаване на конфликтите в политическото русло, а не на бойното поле".

Посещението в Украйна на японския премиер Фумио Кишида той определи като показателно за преконфигурирането и за оформянето на подкрепата, която Украйна търси.

"Не трябва да се пропуска, че предстои диалог на Си и със Зеленски, където и двете страни ще се опитат да намерят възможна формула за по-нататъчно сътрудничество за постигане за своите цели, които за момента са доста различни". 

Интервюто на Людмила Железова с Любомир Кючуков в предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.