Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Зекие Емин: Не е подходящо изграждането на висока сграда до хотел "Родина"

Снимка: Ани Петрова

"Още през 2020 г. сме направили списък от 22 сгради, които смятаме, че трябва да бъдат опазени. Той е предложен на Националния институт за недвижимо културно наследство". Това заяви пред БНР арх. Зекие Емин от Фондация "Ново архитектурно наследство". 

Повод за разговора в предаването "Хоризонт до обед" е информацията, че до хотел "Родина" в София е възможно да бъде построена 17-етажна сграда, като вече има издадена виза за проектиране на обекта.

Според арх. Емин не е подходящо изграждането на такава сграда до хотела

"Този проблем можем да го анализираме на много места в София. Всички тези високи сгради из столицата до ценни образци на следвоенната архитектура създават проблем, свързан с автентичността на самите сгради. Автентичността на подобни сгради е свързана с техния пунктов характер". 

Следвоенният град има ниска височина и има няколко пунктови сгради, които дефинират цялостния му силует, обясни тя и добави:

"Нарушава го, като засенчва архитектурните качества на тази пунктова сграда. Когато до тези сгради изграждаме други високи сгради, ние засенчваме тяхната архитектурна стойност.  Същевременно създаваме т.нар. клъстери, които блокират градските гледки, гледките към Витоша, пречат на човешкото усещане за града. Колкото повече високи сгради натрупаме в една конкретна локация, толкова повече ние загубваме усещането за динамичност на средата".

Хотел "Родина" е първата висока сграда, сградата е била много ценна като локация в историята на столицата, има много интересна фасада, разказа арх. Емин. Тя припомни, че сградата претърпя реконструкция и е един от добрите примери за добра реконструкция на следвоенна сграда. Според нея тези качества трябва да се запазят:

огато се появи една сграда със същата височина, тя тотално би попречила на автентичното възприятие към тази сграда, което имаме към този момент". 

По думите на архитекта проблемът е, че тази сграда, която се планира до хотел "Родина", е напълно законна. Устройствените параметри позволяват изграждането на такива сгради, подчерта тя. Според нея именно устройствените параметри трябва да ограничават изграждането на такива високи сгради

"Има желание за изграждане на нов устройствен план на София. Надяваме се тези грешки да бъдат оправени. Към този момент, когато вече има издадена виза за проектиране, единственото, което може да стане, е да се откаже разрешително за строеж на сградата".

Във Варна се сблъскват с подобен казус. Семейство застава срещу изграждането на 18-етажен блок в местността "Зеленика". На 31 май миналата година Валя и Александър Александрови подават първия си сигнал до прокуратурата и всички заинтересовани институции по повод заявеното инвестиционно намерени на частна фирма да строи многоетажна жилищна сграда в близост до къщата им в местността, в район "Аспарухово". Територията е горска, а срещу мястото, което е в близост до пътя към квартал "Галата", се намира и помпена станция на ВиК.
Цялото интервю с арх. Зекие Емин и репортажа от Варна чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!