Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНТ представя филм за Тодор Колев

Снимка: БГНЕС

БНТ представя Тодор Колев с портретния документален филм "Там, дето поисках – бях. Взех, колкото пожелах". Лентата представя ролите на големия артист, харизмата му и неподражаемото му чувство за хумор. 

Пред БНР режисьорът на филма Димитър Шарков разказа за големия артист, който ни напусна преди 10 години:

"Трудно е да се говори за Тодор Колев, защото той е един особен, странен талант и многопосочен. Той е основоположник на българското шоу. Тодор Колев има успехи както на сцената, така и в киното, в шоубизнеса, в телевизията. Навсякъде той е оригинален, неповторим, със собствен почерк, със собствен начин на игра. Той е не само комедиен актьор, той е сложен актьор. Зад комедията има дълбочини, пластове, които винаги вълнуват. Всеки път, когато гледам неговите филми, откривам нови и нови неща. Тодор Колев е емблематично име в българското кино. Той е създал няколко роли в невероятни български филми".

В предаването "Хоризонт до обед" Димитър Шарков посочи, че във филма се срещаме с дъщерята на Тодор Колев - актрисата Албена Колева. Срещаме се също с неговите ученици - Мариус Куркински, Стефан Вълдобрев, Камен Донев, Валентин Танев. Режисьорът отбеляза, че часовете на Тодор Колев са били посещавани от почти всички класове в НАТФИЗ. В часовете той е правил едни малки спектакли, добави той. Филмът ни среща още с Богдана Карадочева и Стефан Димитров, които разказват за шоу изявите му, каза Шарков. По думите му все пак големият актьор трудно е допускал хора до себе си.

"Имахме амбициозната задача да покажем основните му роли. Дори говорим за неговото детство, а също и за педагогическата му дейност", посочи още Шарков. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!