Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Николова за позицията на Радев за боеприпасите: Президентът може би говори у нас предизборно

Юлиана Николова
Снимка: БГНЕС

Съобщението за съвместна поръчка за доставка на боеприпаси за Украйна се появи още на 20 март в Европейската агенция за отбрана. То включва отдаване от собствените си боеприпаси, с възможност да бъдат овъзмездени. Второ - предаване на Украйна на боеприпаси, които вече са в процес на обществена поръчка и трето – да се засили отбранителната промишленост на Европа за такива боеприпаси, които ще бъдат отдадени на Украйна.

Това поясни за БНР Юлиана Николова от Портал Европа и Фондация "Център за модернизиране на политики".

Повечето от 10-те държави, които не са се присъединили към поръчката, имат национални процедури, които не им позволяват това, но присъединяването остава отворено занапред, уточни тя.

Юлиана Николова изрази неразбиране на позицията на президента Радев на срещата на европейските лидери в Брюксел относно неприсъединяването на страната ни към съвместната поръчка на боеприпаси и изказа предположение, че "президентът може би говори у нас предизборно".

По темата с незаконния трафик на мигранти през страната ни Николова е оптимист, "въпреки нашите усилия да се съпротивляваме, все пак да станем членове на Шенген".

Относно влизането в еврозоната тя посочи, че "много зависи от състава на парламента, България какво ще приеме като бюджет", а "по-високото говорене в предизборната кампания е за повече харчове, което не е добре". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени