Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросителни около изборния процес във Велико Търново дни преди вота

Снимка: Ани Петрова

До парламентарните избори на 2 април остават броени дни, а продължават да възникват казуси. Един от тях идва от Велико Търново. От Районната избирателна комисия там сигнализираха, че все още няма указания от Централната избирателна комисия какво ще се случи с избирателните секции, в които устройството за видеонаблюдение и видеозаснемане на сработи при преброяването на бюлетините. Все още не е подадена и информацията за населените места в региона, където няма интернет връзка.

Днес в областната управа във Велико Търново ще пристигнат бюлетините и изборните книжа. Няма обаче информация от ЦИК какъв е тиражът на отпечатаните бюлетини и дали е удовлетворено искането на Районната избирателна комисия за близо 227 хиляди бюлетини за изборите за 49-ото Народно събрание.  

Видеонаблюдение и видеозаснемане при преброяването на бюлетините ще се извършва в 399 секционни избирателни комисии в област Велико Търново. Това няма да важи за назначените досега в региона пет подвижни избирателни комисии. Има населени места в областта, където няма интернет връзка, но на този етап информация за тях не е подадена. 

Снимка: Ани Петрова

Възниква казус как ще действат секционните комисии, в които на 2 април вечерта устройствата за заснемане и наблюдение при броенето на бюлетините не тръгнат и ще могат ли тези комисии да предадат изборните си книжа в районната комисия. От Информационно обслужване имат ангажимент да подменят устройство, което не сработи, но само при пробите, които комисиите ще направят в деня за размисъл, но не и в самия изборен ден, коментира Десислава Йонкова, председател на РИК Велико Търново.  

„В предизборния ден ще се направи проба, така че би трябвало, ако има неработещи устройства, това да бъде установено в предизборния ден и съответно това устройство да бъде заменено. Все още нямаме указания какво се случва, ако не работи устройството за видеозаснемане в неделя“.  

Видеонаблюдението и видеозаснемането при броенето на бюлетините ще забави отчитането на резултатите, но не може да се прогнозира с колко, отбелязва Десислава Йонкова: 

„Ние няма как да знаем за какъв период ще се осъществи това видеозаснемане, тъй като досега, както знаете, такова не е имало, и няма как да предвидим за какъв период ще се осъществи това нещо. Обективно ще се удължи изборният процес“. 

Отчитането на изборните резултати ще се забави и от друго обстоятелство. Секционните комисии нямат задължението да сумират в протоколите преференциите за кандидат-депутатите от машинната и от хартиената бюлетина. Тези аритметични изчисления ще се правят при контролните проверки от Районната избирателна комисия. За Велико Търново това означава допълнителни изчисления за 307 секции с 21 листи и 195 кандидати. Районната избирателна комисия ще увеличи екипите си, наемайки в изборната нощ бивши членове на РИК, пояснява Десислава Йонкова: 

„Членовете на РИК ще работят самостоятелно, като ще бъдат извикани като технически сътрудници лица, които са участвали като членове в предходни Районни избирателни комисии, за да може да се направят повече екипи и по този начин вместо 4 ще имаме 7 места за прием на първоначалната контрола, която е на протоколите и която е свързана с аритметическите грешки, ако има такива“. 

Снимка: Здравка Маслянкова

От 26 до 28 март, включително, Районната избирателна комисия във Велико Търново ще проведе присъствено обучение на секционните изборни състави от 10-е общини. Секретарят на РИК Диана Петрова пояснява върху какво ще се наблегне: 

„Специално ще бъде акцентирано върху начина на преброяване на бюлетините, начина на работа в предизборния ден по отношение на получаване на изборните материали и бюлетините и на следващия ден при началото на изборния ден. Естествено ще подчертаем на секционните комисии да си сканират QR кода, който ще бъде специфичен за всяка една записваща машинка. Да обърнат внимание, че ще бъдат под видеонаблюдение при самото преброяване на бюлетините от хартиената и машинната кутия и всяка бюлетина ще се записва. Просто ще помолим колегите за повече търпение и повече внимание“. 

На изборите на 2 октомври м.г. в област Велико Търново бяха сменени рекордните 20,3% от състава на секционните комисии и имаше затруднения. За вота на 2 април по предложение на партиите вече е сменен над 5% от състава на секционните комисии и процесът продължава, казва Диана Петрова.  

„Винаги има елемент на притеснение доколко ще се справят колегите в секционните избирателни комисии, но по-големият състав от назначените от нас членове на секционните комисии са хора, които са работили и на предходни избори. Има млади, интелигентни хора, които могат с прочитане на методическото указание и с обучението, което ще преведем, да се подготвят и да бъде един пълноценен процес. Надяваме се да не е много дълъг“.  

Районната избирателна комисия утвърди тираж от 226 900 хартиени бюлетини за предстоящия вот. Днес пристигат бюлетините, но не се знае колко са, уточнява председателят на комисията във Велико Търново Десислава Йонкова: 

„В писмото, което получихме, има график, но не пише реално колко са отпечатани. Възлагането е от страна на Централната избирателна комисия, така че е възможно те да са заявили по-малък брой“. 

Снимка: Здравка Маслянкова

Бюлетините и изборните книжа ще се съхраняват няколко дена в областната администрация, посочва областният управител Георги Гугучков. 

„Създадени са условия и охрана от Областна дирекция на МВР на тези документи. На 27 март имаме обещание от печатницата, на която сме поръчали изборните книжа, които са задължение на Областната администрация, ще бъдат получени. Ще направим необходимото разпределение и ще се свържем с общините, се надявам на 28, 29 март по направен график те да си ги получат и да започнат тяхното разпределение по секционни избирателни комисии“.  

Тази година на изборите в област Велико Търново ще се гласува с 307 машини, или с 12 по-малко от вота на 2 октомври м.г., заради промените избирателят да си избира с хартиена или машинна бюлетина да гласува. На този етап няма информация къде ще се съхраняват машините преди да бъдат раздадени под полицейски ескорт в съботния ден до секционните комисии, коментира комисар Йосиф Павлов, началник на Охранителна полиция във Велико Търново. 

„Машините, както и при предходни избори, ще бъдат транспортирани от логистичен център в София до Велико Търново вероятно в петъчния ден, преди деня, предхождащ изборите. Ще бъдат съпроводени, охранявани от София до Велико Търново. Към настоящия момент нямаме потвърждение на мястото, където ще се съхраняват. Това е с решение на ЦИК. С 11 лъча ще бъдат транспортирани до всяка една секционна избирателна комисия“.  

От полицията не пожелаха да посочат имат ли сигнали за изборна търговия във Великотърновска област, по които се работи. Уверяват, че достатъчно служители на МВР в региона ще бъдат заети около изборите, за да бъде гарантиран общественият ред и да бъдат посетени местата, за които постъпят сигнали за нарушения в деня за размисъл и в изборния ден. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!