Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява кой и защо събра 180 лични карти в Девин

| обновено на 24.03.23 в 16:59
Районната прокуратура в Смолян се самосезира и разпореди проверка след публикация в медиите за установяване на причината за притежаване на 180 чужди лични карти от лице в град Девин.

Проверката е възложена на Районното управление в Девин като срокът за извършването й е 48 часа. 180 лични карти показа в найлонов плик член на ромската фамилия Бадеви в телевизонно репортаж. От фамилията обясниха, че картите са събрани за подписка до общинската администрация за изселването на другата ромска фамилия Киреви. Искането им идва след масовия бой между двата клана миналия ден. Кирови отговориха, че личните документи са събрани заради предстоящите избори. 

С разпореждане на наблюдаващия прокурор е указано на органите на МВР да установят лицето, събирало личните карти, да се снемат обяснения от хората, които са си предали документите за самоличност на другиго, както и да се установи дали по този начин се е осъществило организиране на купуване на гласове.

На един адрес на ул. „Освобождение“ в кв. Забрал са регистрирани 226 души, настанени  в две социални жилища, обясни кметът на Девин Здравко Иванов.  Само 7 от тях са вписани през последните 4 г., останалите са регистрирани по-рано.  Според кмета напрежението между двата рода е ескалирало тази седмица, след като от няколко месеца представителите на фамилиите се спречквали със съобщения в социалните мрежи. 

Иванов заяви, че никой не е принуждавал Бадеви да събират документи и да правят подписка. "Някой се опитва да прави новини с това нещо", коментира той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени