Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители обмениха опит за СТЕМ обучението

СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства
Снимка: БГНЕС

Учители от София и страната се събраха в 51 училище „Елисавета Багряна“ в София, за да обменят опит в преподаването на природни науки, известно като СТЕМ обучение. Учителите споделиха практики за това как се преподава този нов тип образование. 

Учителят по химия Венета Тодорова и учителят по информатика Свилен Димитров са в двата полюса на СТЕМ обучението. Училището на Венета „Акад. Емилиян Станев" в гр. София тепърва ще кандидатства за изграждането на СТЕМ кабинет по Плана за възстановяване. А това на Свилен - „Васил Левски" в Троян - вече има такъв. Направили учебния кабинет по националната програма, преди да бъдат предложени парите от Плана за възстановяване. 


"По-голяма част от децата имат желание да научат нови неща. Под формата на игра много повече имат желание да запомнят трайно. Децата се представят като водещи и определят как ще протече самият урок. Те предварително се подготвят с помощта на своите преподаватели какви задачи ще дават на своите съученици. Влизат в ролята на едни актьори. За да спечелим проекта за СТЕМ центъра, много хора, които ние изобщо не сме очаквали, са ни подали ръка", посочи Димитров.

И сега дори и местната църква помага с набавяне на материалите и реактивите, добавя той. 

Училището в София на Венета Тодорова тепърва ще кандидатства за СТЕМ стая:


"Смятам, че интересът, който ще се мотивира в учениците, трябва да се хване и да се канализира. Надяваме се, че ще се и катализира от по-интересните неща. Тази комбинация от различни неща - екипировка, инструментариум, науки, упражнения, ще доведе до повишаване на успеха на учениците, т.е. до повишаване на интереса им, който очаквам да доведе до повишаване на успех, даже до изкристализиране на техни бъдещи професионални планове. СТЕМ е първа крачка към кариерното ориентиране. Трудността ще бъде да тръгнат нещата, да се успокоим, че ще имаме и ще започнем да работим със СТЕМ".

Министерството на образованието уверява, че трудности няма да има. Защото по Плана за възстановяване и устойчивост са отпуснати над 500 млн. лева за нови технологични центрове в училищата на България. А всичките, не някои, а всичките 2243 държавни и общински училища ще са подсигурени, за да нямат затруднения да изградят своите кабинети. Това припомни и пред учителите служебният зам.- министър на образованието Мария Гайдарова. Имало вече среща с директорите и на нея те получили уверението, че няма да има затруднения. До 2026 г. предстои във всяко българско училище да има оборудван и стартиран СТЕМ център, подочи Гайдарова. 

Още в началото на годината хора извън системата на образованието обърнаха внимание, че въпреки наличните ресурси, проблем остава наличието на учители. За това алармира Стоян Михайлов от Асоциация по роботика и информатика на едно от последните заседания на комисията по образование. Пред служебния министър Сашо Пенов и депутати Михайлов каза, че с липсата на учители българските деца няма да могат да догонят Европа, дори при наличието на кабинети.

"С навлизането на изкуствения интелект и на роботиката българските деца ще изостанат. Ние няма да можем да догоним. Това е огромен проблем. Финансирането на програмата първо трябва да обхваща компетенции на учителите и как учителите да запалят децата". 

С днешна дата отговорът на министерството звучи така - учителите работят, за да подобряват своята квалификация, каза служебният зам.- министър на образованието Мария Гайдарова. 

Учителите, които преподават по СТЕМ в рамките на създадените стаи по националната програма в 263 училища в страната, за сега не се оплакват от ентусиазъм. Свилен Димитров от училището в Троян и Василка Кочева от 51 училище „Елисавета Багряна“ в София го потвърждават. Но казват, че и външни на СТЕМ обучението проблеми влияят на този нов начин на преподаване. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени