Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трябва да има адекватно субсидиране на българските производители, а не да гоним спекулантите"

Богомил Николов: България има много сбъркана политика в селското стопанство и хранителната индустрия

"Платформата за сравняване на цените ще бъде полезна на правителството. Не виждам как аз, като потребител, бих могъл да се възползвам от нея"

Богомил Николов
Снимка: БГНЕС

"Платформата за сравняване на цените ще бъде полезна на правителството. Не виждам  как аз, като потребител, бих могъл да се възползвам от нея" Това  заяви пред БНР Богомил Николов, изпълнителен директор на "Активни потребители"

"Потребителят очаква да получи практична информация. Това, че яйцата са с 2 стотинки по-евтини във Варна, отколкото в София, не му върши работа". 

Министрите на икономиката и на земеделието - Никола Стоянов и Явор Гечев, представиха електронната платформа за наблюдение на цените на основните храни foodprice.bg. Тя вече е активирана  и ще се надгражда. Там ще се сравняват най-ниските цени в различни търговски обекти, ще се въвеждат тези  на вносител, на едро и на дребно. Към момента в платформата са въведени около 30 продукта , една трета от тях са за плодове и зеленчуци. 

В платформата ще се сравняват и цените на предлаганите продукт с тези в 7 европейски столици. 
"Мисли, че тази информация създава повече негативизъм, отколкото е повод за конструктивно действие. Ако научим, че в Мадрид цените на краставиците са по-евтини, няма да хванем самолета, за да си купим. Информацията е ценна за изследователи и научни работници, както и за някои медии, които могат да публикуват анализи. Потребителите се нуждаят от конкретна информация. Дано да има такава. Порталът не трябва да е ограничен само до информация, получавана от веригите. 
Богомил Николов смята ,че е необходимо да се набележат дългосрочни мерки за справяне с високите цени.
"България има много сбъркана политика в селското стопанство и хранителната индустрия. Объркани са и субсидиите, както и борбата със сивия сектор. В момента консумираме горчивите плодове на това, че няма производство. Все повече производители на плодове и зеленчуци, както и животновъди, се отказват. Когато няма стоки на пазара, цените тръгват нагоре. Правителството се опитва да реши един 30-годишен проблем за един месец
Вносът не е проблемът на България, а неправилното субсидиране, за да може българското производства да е конкурентно, смята Николов.
"Не е случайно ,че в България идва полско мляко. Причината е в субсидирането. Държавата и браншовете трябва да се преборят за по-адеквтано субсидиране, а не да гоним спекуланти в магазините". 
Таван на надценките може да произведе или дефицитите, или оставане на пазара само на най-големите търговци, обясни той и заяви ,че няма лесно решение. 
Цялото интервю на Даниела Големинова с Богомил Николов може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова-Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени