Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смолян бяха доставени 98 700 хартиени бюлетини



98 700 бюлетини за гласуване на парламентарните избори на 2 април бяха доставени днес за 22-ри изборен район - Смолян. 

Според председателя на Районната избирателна комисия – Смолян, Росица Чакърова те са достатъчни за всички избиратели и дори са в повече, тъй като право на вот имат  97 495 жители на областта. 

 "Бюлетините ще се съхраняват в помещение със СОТ и жива охрана. Влизането в него може да стане с код, при наличието на поне половината представители на РИК – Смолян, представител на Областната администрация и представител на МВР“, каза  Чакърова.

Броят на избирателните секции в област Смолян е 260, подвижните секции ще бъдат шест в пет общини – Рудозем, Мадан, Доспат, две в Борино и Баните. 

133 са машините, които идната седмица ще пристигнат в област Смолян. Те ще бъдат по една в избирателна секция, защото ще има право на избор с хартия и машина

Председателят на РИК обясни също, че е предоставена свобода на общините как да изглеждат параваните в изборните помещения. "Ще се пригодят досега използваните кабини за гласуване, за да не се налага да правят допълнителен разход и в крайна сметка основното, с което трябва е да се съобразят е запазване тайната на вота. Какъвто и да е параванът, след като се запазва тайната на вота, всичко е наред“, каза Росица Чакърова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна