Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вярващите изминават Кръстния път на Исус Христос

Католическа енория Успение Богородично, гр. София
Снимка: Николай Пандърски

През четвъртата седмица от Великия пост преди Възкресение Христово духовната подготовка на християните е в разгара си. Периодът преди празника е време на изпитание, в което църквата призовава вярващите да се въздържат от храна и удоволствия, да бъдат по-смирени и добри с околните. Времето на Великия пост е най-подходящият момент за християните да се обърнат към своя вътрешен свят, да направят изпит на душата си и да измолят прошка от всеки, на когото са сторили зло, най-вече от Бог. Този вид божествено общуване е съпроводено от изричане на молитви, четене на Свещеното писание, срещи и беседи с църковния клир и вярващите, зачестено посещаване на богослуженията. В периода на Великия пост в католическите храмове се отслужва една по-специална набожност, наречена Кръстен път ,подобно на православния Акатист на Христовите Страдания.

Сряда вечер, четири седмици преди празника Възкресение Христово, католиците от Източен обряд в София са се събрали в Катедралния храм „Успение Богородично“ , за да съпреживеят последните часове от живот на Исус Христос. Слушат отец Йоан  и „Покланяме ти се, Христе и те благославяме.“

"Кръстният път е една набожност в католическата църква, която е с много древни корени. Вярва се, че Света Богородица е била първата, която е извършила тази набожност", обясни пред БНР Весела Садовска – богослов и преводач на книгата „Мъчителните страдания Христови - по виденията на бл. Анна Катерина Емерих“ от Клеменс Брентано.

"Това е една мистичка в Западната църква, канонизирана за блажена. Описва страданията на Христос през Страстната седмица. Спомена и Кръстния път. Тази набожност се счита за придружена от много благодати, които се дават на тези, които вярно я изпълняват. Съпровожда се с възможност за опрощаване на наказанията за греховете. Тази набожност е била практикувана още от първите поклонници. Спирките по Кръстния път са 14"

В края на богослужението вярващите са изпълнили двора на църквата.

Ако слушателите имат желание да се докоснат до тази набожност, могат да се разходят до някой от Католическите храмове в страната в деня, в който се отслужва богослужението. За София това са Катедралният храм „Успение Богородично“ в сряда и Католическата енория „Св. Йосиф“ в петък. В двете църкви изминаването на Христовия кръстен път започва в 18:30 часа. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени