Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Софийската опера и балет обяви програмата на "Опера на върховете" в Белоградчик

Снимка: ФБ/Sofia National Opera and Ballet

Софийската опера и балет обяви програмата на осмото издание на „Опера на върховете“ в Белоградчик. Летният фестивал стартира на 4 август с премиера на операта „Мадам Бътерфлай“ на Джакомо Пучини. 

Оперният фестивал се организира от Софийската опера и балет със съдействието на община Белоградчик, каза за БТА зам.-кметът Росен Младенов.

Операта „Мадам Бътерфлай“  ще може да се гледа в три представления на 4, 5 и 6 август. На 18,19 и 20 август сред уникалните Белоградчишки скали ще се състои  още една премиера на операта “Медея“ от Луиджи Керубини, поставена от италианския режисьор Марко Гандини. Премиерата е посветена на 100 години от рождението на Мария Калас.

С балетните спектакли „Кармина Бурана“ от Карл Орф (на 11 и 13 август) и „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус (на 12 август), ще завърши осмото издание на летния фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“.

Академик Карталов е художествен ръководител на фестивала и специално за БТА маестрото каза, че с организирането на "Опера на върховете" се продължава вече утвърдената традиция в това "райско кътче на родината за осми път да се организират фестивални вечери, в които операта,