Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снаряди за Украйна, избори, Джаксън Полък - новинарски акценти от седмицата

Фрагмент от откритата при акцията на ГДБОП картина на Джаксън Полък
Снимка: БНР

България няма да се включи в инициативата за закупуване на снаряди за Украйна, която се защитава в бруталната руска война срещу нея, въпреки че повечето европейски държави (включително Унгария, считан за Троянски кон на Русия) се присъединиха към проекта. Това обяви президентът Румен Радев, който за пореден път представлява държавата ни в Брюксел. Радев обяви, че страната ни подкрепя инициативите за „постигане на мир“ в Украйна. Той обаче отклони въпроса какво би се случило, ако президентът на Руската Федерация Владимир Путин пристигне у нас, въпреки че той е обвинен от Международния наказателен съд в Хага заради престъпленията в Украйна.

Извън темата за войната – у нас продължава подготовката за предварителния парламентарен вот. В „Информационно обслужване“ представиха видеозаснемането, а както министър Георги Тодоров обяви, „това го няма никъде в Европейския съюз, а в Европа – само в Русия“.  Министерството на вътрешните работи прави акция след акция срещу купения вот, но се изправи и пред други проблеми. 

Бой с кирки в Казанлък привлече вниманието в началото на седмицата, а поредната катастрофа с нелегални мигранти стана причина за множество пострадали. Въпреки това президентът Румен Радев се надява, че през октомври ще получим зелена светлина за Шенген.

И още един акцент – шедьовър на Джаксън Полък бе намерен у нас, след като ГДБОП разби международна престъпна група с българско участие за контрабанда на културни ценности.

БНР беше първата медия, която научи за некаталогизираното произведение на американския художник от капковия му период и получи ексклузивен достъп до кадри от откритата ценност.

Властта създаде сайт за сравнение на цените в търговските вериги, а Комисията за защита на конкуренцията започна проверки за картел. 

Подробности за тези и още акценти от седмицата чуйте в обобщението на Марта Младенова в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна