Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започва да действа единна система за управление на данъците

Снимка: Pixabay

В Кипър от влиза в действие нова единна компютъризирана система за управление на данъците, съобщиха от финансовото министерство. Целта е да се облекчат данъкоплатците, като им се предоставят по-качествени услуги, както и да се повиши събираемостта на финансовите задължения към държавата.

Новата електронна платформа, наречена „Данък за всички“ /Tax For All/, ще замени съществуващите сега отделни и остарели системи на данъчното управление.

Тя ще бъде въведена в три фази, като напълно ще функционира в края на 2024 г., а днес започва първият ѝ етап. Той включва само процедурите, свързани с данъка върху добавената стойност /ДДС/ – регистрация, подаване на декларации, плащания на задължения, искания за възстановяване на надвзети суми.

Новата единна система „Данък за всички“ със сигурност ще подобри качеството на данъчното обслужване, увери данъчният комисар Сотирис Маркидис. Тя ще направи по-ефективна и прозрачна работата на данъчната администрация. На бизнеса и гражданите ще се предоставят по-бързи и по-лесни услуги, като се опростят и автоматизират процедурите за подаване и получаване на исканите от тях документи.

Повече от 70 млн. евро непогасени данъчни задължения са събрани от данъчната служба през последните месеци и се очаква към тях да се добавят още над 200 млн. евро, съобщи Сотирис Маркидис.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна