Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Наредбата за контролните точки разширява възможностите за отнемане на шофьорската книжка

Лъчезар Близнаков, главен инспектор от Пътна полиция
Снимка: БГНЕС

Наредбата за контролните точки, която беше публикувана в Държавен вестник, разширява възможностите за отнемане на шофьорската книжка на водачи извършили нарушения. Това съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков от Пътна полиция.

Нарушенията, които водят до най много тежки катастрофи у нас са тези, за които се увеличава броят на отнетите контролни точки от МВР. Това обясни Лъчезар Близнаков от пътна полиция:

"Това са нарушенията, водещи до висок пътно-транспортен травматизъм по пътищата на страната. В последно време сме свидетели на все по завишен контрол, по-стриктни действия от наша страна, но резултата и ефекта не ни удовлетворяват в голяма степен. Така че това е едно от действията - промяната на тази наредба -  с което се цели да се подобрят резултатите от извършената дейност. В тази връзка са и промените в наредбата. Очевидно не може да се разчита само на общественото разбиране и на самосъзнанието. Затова взимаме нещата основно в наши ръце".

От вътрешното министерство дадоха пример, че според новата наредба, ако млад водач взел шофьорска книжка преди 2 години, допусне два пъти в рамките на година превишаване на скоростта над 50 км в населено място, остава без свидетелство за управление.

"Когато се изчерпат всички контролни точки, свидетелството за правоуправление се губи и е необходимо да се положи отново изпит за правоспособност", посочи Близнаков.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.