Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 497

Златните пародии за Властта и Идеала

Корица: Ивелина Велинова

В епизод 497 "Трамвай по желание" прави радиопремиера на кавър фототипното издание "Радой Ралин: Две златни пародии за Властта и Идеала".

"Тази книжка е израз на почит и памет към скъпите ми покойници – двамата вечни съратници в битката на сатирата срещу злобата на деня и зловещината, причинена от силните на деня – Радой Ралин и Борис Димовски“. Така започва своето предисловие големият син на поета-сатирик Кин Стоянов.

Двете произведения, включени във фототипното издание, са "Златното руно – Опера за певци без глас" и "Властитутка – съвременна приказка за златната рибка".

Освен Кин, в предаването участват двe близки на легендарния сатириктворчески фигури – поетът Георги Константинов и оперният режисьор акад. Пламен Карталов. Освен на Властта и Идеала, този епизод е посветен и на Надеждата. Надеждата, че двете пародии ще възпалят творческото въображение на режисьори и театрални директори, та веднъж поставени на сцената, да дочакат присъдата на българската публика, заключава журналистът Кин Стоянов.

На снимката в текста: Кин Стоянов, Радой Ралин и Стефан Стоянов

Снимки – ДА "Архиви"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени