Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Има много съмнителни обяви." На кръгла маса обобщават рисковете пред украинските бежанки у нас

Камелия Димитрова
Снимка: Таня Милушева

Фондация "Дигнита" организира кръгла маса на тема "Превенция на трафика на хора сред украинските жени в България". Фондацията е направила анализ на рисковете при търсене на работа от украинските бежанки у нас и ще предостави резултатите на институции и международни хуманитарни организации.

Все още формално идентифицирани жертви от органи на досъдебното производство няма, уточни пред БНР Камелия Димитрова, председател на УС на "Дигнита".

Димитрова коментира, че има много съмнителни обяви, насочени към украинската общност, тъй като тя е по-уязвима – бежанците не знаят езика, не познават институциите, стресирани са.

Системното проучване се е фокусирало върху 279 обяви, насочени към украински бежанки, пуснати в техни канали.

"Отсяхме тези, които са рискови и обяснихме кои са основните рискови фактори. Всички тези обяви бяха разгледани от украинки. Те припознаха каузата – да помогнат да своите сънароднички да избегнат експлоатация", поясни Димитрова в предаването "Преди всички".

Илюстративна снимка: БГНЕС

Сред рискови тя посочи случаи, в които т.нар. работодатели търсят момичета с тяхна снимка вместо CV.

"Когато не можем да намерим никаква информация за работодателя, също трябва да ни светне червена лампичкаИмаше конкретни примери, които ни притесниха. Пример, в който търсят масажист, но няма никакво предложение за договор, всичките контакти се осъществяват през Фейсбук, иска се среща на място. Това са неща, които ни изглеждат съмнителни."

През лятото са били засечени сигнали за възможни схеми за експлоатация в туристическия бранш, който се е оказал най-рисков. Фондация "Дигнита" е сезирала компетентните органи и са били извършени проверки от Главната инспекция по труда.

Снимка: БТА

"Трябва да работим с институциите. Сами като граждански организации не можем да се справим. Ние можем да дадем съвет дали е рисково или не", изтъкна Камелия Димитрова.

Според нея обобщената информация е полезна за всички български граждани, не само за бежанците от Украйна.

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна