Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарни избори 2 април 2023 година

Българи в Англия "облякоха" парламентарните избори в пролетни одежди

Зорница Рангелова от Лондон: Ние имаме привилегията да не мислим къде ще сме в деня на изборите, а просто да намерим най-близкия адрес на секция и да гласуваме

5
Снимка: скрийншот

Точно две години се върти изборната рулетка в България. На 2 април българите в страната и по света отново ще отделят време, за да упражнят гражданското си право и отговорност и да изберат състава на парламента – органа, който създава законите в държавата ни.

"Още един ден от живота ни ще бъде подарен на България, нека го направим красив", каза пред Радио България Зорница Рангелова от Лондон. И това не е само призив. Сънародниците ни в британската столица се подготвят с … цветя за изборите. "Новите събития, създадени в социалните мрежи са с много картинки, носещи пролетно настроение. Имаме си и карта с всички адреси на избирателни секции на Острова" – съобщи ни Зорница, която е координатор за изборите към българското посолство в Лондон.

"Въпреки че изборите са официално събитие, ние трябва да намерим и красивото. Затова, вместо типичните флагове за обявяване на събитието в социалните мрежи, използвахме красотата на цветята. Пролетно време е, така че всички трябва да се събудим и да направим нещо различно. Повечето участници в секциите наистина са положили много усилия, за да научат материалите за изборите, да отделят време от семействата си, за да участват в организацията и, разбира се, да се подредят секциите. Това време е част от нашия живот и затова решихме да го направим още по-красив. Призоваваме всички хора с настроение да излязат в неделя и да направим едно красиво събитие!"


За улеснение на българите, които са на територията на Великобритания и Северна Ирландия е изработена и карта с всички 102 адреса на избирателните секции там. За първите пет дни от създаването ѝ тя имаше близо 12 хиляди посещения.Говори ли това за голям интерес и активност спрямо политическия процес сред българите във Великобритания?

"Да – категорична е Зорница. – Отначало си мислехме, че няма да има интерес, но след като направихме картата и събитията в социалните мрежи забелязахме, че всъщност хората тихичко си поглеждат, къде ще им бъде секцията. Защото, както знаете в чужбина, не само в Англия, а навсякъде където има избирателни секции извън посолството, те не са установени на точни адреси. Всяка година се започва почти от нулата с преговаряне за помещение и пр. Така че много е важно преди да излязат, хората да погледнат къде точно е новата избирателна секция. Може и да е на същото място като предишния вот, но има вероятност и да не е. Затова имаме тази карта и всички тези събития, които сме изградили в социалната мрежа."


Най-достоверното място за проверка на адрес на изборна секция е страницата на посолството, напомня Зорница Рангелова. Информация къде е най-близкото място, на което може да се гласува зад граница може да бъде открита и в активните групи в социалните мрежи, създадени от сънародниците ни в отделните държави. И макар изборът на място за провеждане на вота в чужбина да е по-труден процес, отколкото в страната, а адресите да не са постоянни, събеседничката ни открива и нещо позитивно: "Ние имаме привилегията да не мислим къде ще сме в деня на изборите, а просто да намерим най-близкия адрес на секция до нас и да отидем да гласуваме".

"Има нещо много хубаво, че извън България може да се гласува в абсолютно всяка секция. Т.е. ако си отишъл на гости в друг град, просто отивате с приятелите до секцията. Тези, които са подали онлайн заявление влизат да гласуват, а другите попълват декларация, че няма да гласуват на друго място и след това гласуват. Доколкото знам, в България в самия ден на вота е невъзможно да се гласува в различна избирателна секция от тази по адресна регистрация, освен ако не си попълнил предварително декларация за това."

Партиите, представени в последното Народно събрание имат право да назначат свои представители в секционните комисии зад граница, което по думите на Зорница прави работата по организацията на вота по-трудоемка. "Защото хората, представени от партиите нямат връзка със самото помещение, процеса на избор и пр., т.е. измести се отговорността по същинската организация", посочва тя и допълва:

"Тези назначения може понякога и да не са най-правилните хора, защото преди се опитвахме комисията да е балансирана – един човек да е по-добре запознат с техническата част, друг – да пише имена цял ден. Сега някак си като изненада получаваме комисиите и молим партиите поне един от хората да е по-запознат с техническата част. Разбира се, Централната избирателна комисия тази година са направили методическите указания прекрасни. Много им благодаря, че наистина вече са стъпка по стъпка и е много по-лесно."

Зорница Рангелова на приема по случай Трети март в българското посолство в Лондон и със сънародници в Сатън

Защо според Зорница няма да има опашки пред избирателните секции в Англия, как изглежда предизборната кампания в нейните очи и достигат ли посланията на кандидатите до сънародниците ни там; защо не спира да се връща в България, но и да участва в организацията на български избори в чужбина – всичко това чуйте в звуковия файл.

Вижте страниците на събитията в галерията.

Снимки: предоставени от Зорница Рангелова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия