Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Млад мъж раздава подаръци на усмихнати видинчани

Усмихни се, Видин!

Снимка: Радио Видин

Казват, че усмивката е най-красивото нещо, което човек може да носи. Но тя не само прави човека по-красив, а го одухотворява, защото както знаем от една любима българска песен „разбудила е тя човешкото в човека“.  Именно това цели и видинчанинът Едуард Тодоров, който от половин година се опитва да превърне Видин в най-усмихнатия град в България. За да го постигне, той насърчава хората, работещи в обществения сектор, да са сърдечни и дружелюбни в отношенията си с другите. На най-усмихнатите служители се отблагодарява с подарък. Досега е раздал седем подаръка и продължава, защото вярва, че усмивката зарежда с положителна енергия и прави деня по-хубав.

Еди признава, че идеята му идва след много пътувания в чужбина и България, при които сънародниците ни споделяли, че Видин е красив град, но хората му не се поздравяват:

"Винаги ми е тежало това, тъй като знам, че има много добри хора в град Видин. Така реших да променя нещата и да поема тази инициатива – с усмивката си всички тези добри хора да изразят едно по-добро настроение и да дадат един по-различен, по-усмихнат изглед и облик на нашия град. Така се роди тази инициатива, след това премина в една моя „видинска мечта“- да превърнем нашия град в най-усмихнатия и най-дружелюбния град в цяла България... "

Младият мъж няма обяснение защо видинчани не са особено усмихнати:

„Сигурно са много причините, но за мен по-важно е да променим това. Виждам, че сега, когато влизам в магазините, много по-често служителите се усмихват... Приятно е да видиш тази промяна...“

Подаръците не са единственото нещо, което може да ни накара да бъдем по-усмихнати, категоричен е Едуард:

"В момента, в който разберем, че усмивката е израз на доброта, щастие, радост, уважение, и започнем да правим това по-често, хората ще се почувстват по-добре... Не само те, но и хората около тях... Мисля, че това е най-голямата награда - да зарадваш хората около теб..." 

Силвана Петрова е студентка по право. Въпреки сериозната специалност, която си е избрала да учи, остава усмихната и се отнася дружелюбно с посетителите на туристическата агенция, където работи. Ето защо Едуард Тодоров решава да я зарадва с подарък. Тя от своя страна е решила да го дари за лечението на 4-годишния Симеон от Видин.

„В началото ми беше малко странно как така ще награждаваш някой, който просто се усмихва. След това се замислих и реших, че хората имат нужда да бъдат поощрявани – дори само с едно „благодаря“...   Самата аз бях много изненадана, когато разбрах, че е избрал мен... Вярвам, че тази кампания ще ни помогне да станем по-усмихнати, трябва да има хора, които ценят това, защото една усмивка променя деня, трябва да продължи тази кампания...“

Как точно Едуард преценява кого да поощри за любезното му отношение към хората и как реагират те, когато разберат, че ще получат награда - чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.