Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищни директори очакват от МВР единно указание за действия при бомбени и друг тип заплахи

Снимка: Pixabay

Училищни директори очакват от МВР единно указание как да действат в ситуация на бомбени и друг тип заплахи към ръководените от тях учебни заведения. Пред "Хоризонт" те споделиха, че не са компетентни в областта на антитероризма и затова очакват разпореждания от органите на реда как да действат при заплаха по имейл или телефон, вместо сами да решават дали учебният процес в такава ситуация да продължи или не.

Директорите на училища и детски градини са подготвени за действие в различни ситуации, свързани с опазване живота и здравето на децата и служителите, но те не са компетентни в областта антитероризъм, коментира пред "Хоризонт" Величка Таседжикова - директор на 70 ОУ "Св. Климент Охридски" в София и секретар на Управителния съвет на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България: 

"Самият факт, че различни училища и различни директори реагират по различни начини, вече показва, че има проблем. Ако имаше единно указание, всички щяхме да реагираме по един и същи начин и нямаше да се налага да обясняваме защо едни училища са затворени, пък други останали са отворени.  Директорите не се компетентни в областта "антитероризъм". Директорът не е компетентният орган, който трябва да вземе решение, той трябва да работи по нареждане на компетентните органи, които  да му наредят какво да прави".

Според Таседжикова необходимо е първо да има общи указания към училищата как да действат в случаи на заплахи към тях, а на втори план и конкретни мерки спрямо всяко отделно учебно заведение.

"Директорът не бива в никакъв случай да бъде поставян в ситуацията той да решава как и дали да продължават учебните занятия. Това по никакъв начин не се вписва в неговите знания, умения и в неговата длъжностна характеристика". 

Нина Чанева - директор на 23 СУ "Фредерик Жолио Кюри" в София, коментира, че насоките към училищните директори за действия в подобни случаи трябва да бъдат актуализирани. 

По думите й каквото и решение да вземе даден училищен директор в случай на заплаха към ръководеното от него учебно заведение, винаги е неправилно за част от потребителите в системата - родители и деца. Оттам идва напрежение, добави тя и посочи, че директорите не желаят да взимат еднолични решения за ситуации, в които да решават дали да затворят училището или не.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работиха: Мария Йорданова, Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна