Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В молдовската Твърдица живо се интересуват от политическия процес в прародината

Снимка: glaspress.rs

Представителите на българската диаспора в Молдова са съпричастни към изборите в прародината. Там живеят около 65 хил. българи, а това е около 2 % от населението на страната - основно наследници на преселниците от България от началото на 19-и век.

Българските граждани в Молдова отдавна са запознати с условията за гласуване и активно попълват и подават онлайн своите заявления да участие в изборния процес - на хартиен носител документът се попълва само при гласуване на място в сградите на Посолството и Консулската служба в Кишинев и Консулството в Тараклия.

8 са избирателни секции, където сънародниците ни в Молдова избират състав на българския парламент – освен в Кишинев и Тараклия, се гласува в градовете Твърдица (Твáрдица) и Кахул, както и в населените места от Автономното териториално образуване Гагаузия в Молдова – село Копчак, градовете Комрат, Чадър-Лунга и Вулканещи. Като точните адреси са публикувани на страницата посолство ни в молдовската столица, както и на сайта на МВнР.

Алла Кара

Една от секциите, с най-активни избиратели е тази в Твърдица, град с компактно българско население. "Хората с българско гражданство са около 5 хиляди, затова се открива такава секция" – обяснява ни Алла Кара, жител на Твърдица и ръководител на местния Музикален колеж, в който се изучава българската фолклорна традиция:

"Ние се опитваме да информираме хората да не забравят, че трябва в този ден да се явят и да гласуват. Да, идват, има добра организация. Изборната секция се организира в сградата на кметството и в нашия  район тук също има и други изборни секции - в град Тараклия е по-голямата. Хората се интересуват и се вълнуват като наближат избори, после следят резултатите, има и много емоции покрай тях – някои са щастливи, други разочаровани. Хората се надяват на по-добър живот."

А подобряването на живота си избирателите от Молдова свързват с надеждата за по-активна държавна политика спрямо българската диаспора зад граница.

Снимки: glaspress.rs,  Гергана Манчева

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!