Слушайте!

Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. 

Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

Първата испанско-българска продукция "Васил" тръгва по кината в България

"Единство в многообразието" – днес мотото на ЕС повече от всякога ни напомня за силата в приятелството с другия, различен от нас, който може да направи вътрешния ни свят по-широк, пълен и цветен. За това разказва и най-новият игрален филм "Васил" –..

публикувано на 27.01.23 в 13:40
Рене Шашуа Хасон

Оцелялата от Холокоста Рене Шашуа Хасон: Не прави другиму онова, което не искаш да направят на теб!

"Българското еврейско население е единственото, което след Холокоста беше на брой повече, отколкото преди това" – казва в интервю за Радио България оцелялата от Холокоста българска еврейка Рене Шашуа Хасон. Родена в Пловдив през 1935 година, тя..

публикувано на 27.01.23 в 10:43

Биляна Митева от Измаил иска да създава музика, която да прогонва тъгата от наранените души

Историята на бесарабските българи, ако се опитаме да я изразим чрез мелодия, ще докосва дълбоко душата с нежната си многопластова лирика, събрала преживяното през годините. От установяването им в пределите на Руската империя след поредицата руско-турски..

публикувано на 27.01.23 в 10:15

В Лос Анджелис искат да има паметник на кирилицата

Паметник на кирилицата да бъде изграден в Лос Анджелис. Това предвижда проект, който обединява усилията на Българската фондация за изкуства, култура и образование, Генералното българско консулство в Лос Анджелис и автора на скулптурата Бронислав..

публикувано на 26.01.23 в 10:06

VJ Александър Браянов, Манчестър: Интеграцията на България с останалия свят ще накара младите да се върнат

Какво е нужно, за да бъде човек щастлив? Да има любимо занимание, на което да се посвети; да вижда, че това, което прави, има смисъл; да е заобиколен от хора, с които е на една вълна. Останалото само се нарежда. Така открива своето щастие 26-годишният..

публикувано на 20.01.23 в 11:30

Ново българско училище в Лас Вегас залага на иновативен подход в образователния процес

През последните години, българската общност в Лас Вегас се разраства изключително динамично и все повече български семейства с малки деца избират да живеят там. Много от децата обаче не владеят добре български език, голяма част от тях са от смесени..

публикувано на 17.01.23 в 15:45

Вече 7 години радио „Моята България“ е гласът на сънародниците ни в Аржентина

Как в България се празнуват имените дни през зимата – това бе темата на първото за 2023 г. предаване на интернет радио „Моята България“ в далечна Аржентина. Наскоро радиото отпразнува седем години от създаването си. Това е единствената медия от..

публикувано на 15.01.23 в 11:25

Българският образователен и културен център във Вашингтон отбеляза 20-годишен юбилей

Центърът "Св. Климент Охридски" е създаден на 8 януари 2002 година във Вашингтон. Двадесет години по-късно училището е едно от най-големите български училища в района.  От 2007 г. е член на Асоциацията на българските училища в чужбина, а през..

публикувано на 12.01.23 в 20:03

Владимир Тилев отново е сред най-добрите лютиери в света

На всеки две години в САЩ се провежда най-големият форум и конкурс в света на лютиерството, организиран от Violin Society of America. Разделите в състезанието са пет - цигулка и виола, виолончело, контрабас и квартет, а категориите две - изработка..

публикувано на 12.01.23 в 15:58

Борис Борисов – един българин в Калифорния

Виното е страст, любов, умения, но най-важното е да има с кого да го споделиш. С тази философия Борис Борисов от Велики Преслав вече 24 години усъвършенства вкусове и създава разпознаваем стил в калифорнийски винени изби. Клиентите пък, запечатили..

публикувано на 11.01.23 в 11:23