Слушайте!

Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. 

Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

Български творци от целия свят участват в сборника "Любослов", издаден в Америка

Дванайсетото годишно издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света – сборникът "Любослов" вече е факт. Наречено е "Любослов" по името на първия българки културен сборник зад граница, който се издава от Константин Фотинов през 1844 година..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Снимка: Българско неделно училище „Родна реч

Българите в Норвегия мечтаят за директна авиолиния София-Осло

Норвегия не е сред държавите, които привличат масово емигранти от България. Въпреки това обаче около 6000 са регистрираните в българското посолство в норвежката столица Осло български граждани. По-голямата част от сънародниците ни в Норвегия са заети..

публикувано на 28.11.23 в 14:00

Немско-българско дружество "Дунав" кани на предколеден празник в Дюселдорф

Дните от последния месец в годината обикновено са изпълнени с приятни емоции и очакване за светлите и уютни празнични дни, прекарани с близки и приятели. В тях дори и ежедневната работа сякаш не ни натежава толкова или поне си позволяваме да повярваме..

публикувано на 27.11.23 в 09:45

Милена Селими обича България и превежда Георги Господинов

Албанският писател, преводач и общественик Милена Селими, която от месец юни 2023 г. е представителят на българите в Комитета на националните малцинства в Албания, произхожда от семейство на българка и албанец. От 1964 година майка й, Янка Селими,..

публикувано на 26.11.23 в 19:47

„Родина зад граница“: При българите в Албания

Откога датират първите поселения на българи в Албания, как живеят сънародниците ни в Голо бърдо, Гора и Мала Преспа, какви са възможностите пред младите хора от български произход и перспективите пред националното ни малцинство в контекста на..

обновено на 25.11.23 в 11:59

Столицата на Европейския съюз се превръща в сцена на талантливи българчета

Брюксел е домакин на двудневен Фестивал на българите по света „Аз съм българче“ 2023. Тазгодишното издание на инициативата е XV по ред, а организатор и главен инициатор е Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А, съобщава Изпълнителната агенция за българите в чужбина...

публикувано на 24.11.23 в 06:10

Жана Суслина от Украйна е "Българка на годината"

За 11-и път Изпълнителната агенция за българите в чужбина връчи отличието "Българка на годината – Св. Злата Мъгленска 2022" и по този начин изрази признателност към всички дами, които със своята активност допринасят за опазването на българското..

обновено на 17.11.23 в 19:46

За преброяването в Албания и значението му за българското национално малцинство

След удължаване от две седмици, процесът по преброяване на населението в Албания приключи на 15 ноември. По препоръка на ООН и ЕС, от 20 ноември до 20 декември 2023 г. ще бъде проведена анкета, чрез която ще се оцени качеството на преброителния процес,..

публикувано на 17.11.23 в 19:45

Милена Селими: Българите в Албания имат нужда от учители и от внимание

От 2017 година българското национално малцинство в Албания е признато официално от албанската държава, а от м. юни 2023 г. негов представител в Комитата на националните малцинства е Милена Селими - писател, преводач, журналист, с родови корени в..

публикувано на 13.11.23 в 00:08

Българите в Швейцария подготвят българско коледно парти

На 9 декември (събота) в град Вьовѐ, Югозападна Швейцария, ще се проведе българско коледно тържество. По време на събитието з а малчуганите ще бъдат организираниателиета за сурвачки и коледни играчки, както и изложба на детски рисунки на тема „Моята..

публикувано на 11.11.23 в 19:14