Слушайте!

Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. 

Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

Конфузна, конфликтна и в застой – 2023-та през погледа на сънародниците ни в Рим

Как изглеждаше България през 2023-та в очите на нашите сънародници живеещи зад граница? В последните дни на миналата година екип на Радио България посети Рим, за да се срещне с българи, избрали да свържат съдбата си с Италия, но запазили връзката с..

публикувано на 01.01.24 в 09:05

Успехи на българи по света през 2023 година

Отиващата си 2023-та беше година, в която светът се отвори след пандемията на Covid-19 и изпита остра нужда и опиянение от възможността да се върне към пълноценните срещи с изкуството, културата, спорта и други сфери на дейност, в които живият..

публикувано на 31.12.23 в 05:25

Ученици от българското малцинство в албанското село Запод с подаръци за Нова година

Учениците от училище „Имер Мата“ в село Запод, Община Кукъс получиха новогодишни подаръци от българското посолство в Албания – информира дружеството „Българите в Албания“ с председател Ахмет Бала. В традиция се превръща в края на годината да бъдат..

публикувано на 30.12.23 в 16:39

Институциите у нас трябва да познават живота на българите зад граница в детайли

Интересна и пълна с предизвикателства от различен характер е изминаващата 2023-та за Изпълнителна агенция за българите в чужбина през погледа на изпълнителния ѝ директор Райна Манджукова. По думите ѝ, в основата са репутационните щети, които понася..

публикувано на 30.12.23 в 04:35

Във Виена посрещат Нова година с валс на открито

За 32-и път столицата на Австрия се превръща в огромна бална зала, в която своите места могат да заемат и нашите сънародници там. По данни от 2013 година броят им доближава 12 000, като около 5000 са само студентите от България. Новогодишните тържества..

публикувано на 29.12.23 в 02:06

Стефан Боргоджийски от Рим: Чрез гайдата свързвам двете си краища – българско и италианско

Той е на 24 години, родом от българския град Раковски, но целия си живот е прекарал в Италия. В момента е студент в музикалната академия "Санта Чечилия" в Рим, специалност кларинет, но е влюбен в гайдата и по-точно в родопската каба гайда...

публикувано на 28.12.23 в 11:00

"Хоротропци" представиха България на коледния празник на Лос Анджелис

Българската танцова формация "Хоротропци" (XoroTroptzi) повдигна градуса на настроението по време на 64-ия коледен празник на Лос Анджелис - LA holiday celebration 2023. На 24 декември съставът с ръководител Веселка Василева изпълни "Шопска китка" и..

публикувано на 27.12.23 в 01:03
Снимка: Генерално консулство на България в Ню Йорк

Генералното консулство на България в Ню Йорк като културен хъб

През 2023 година Генералното консулство на страната ни в Ню Йорк се превърна в своеобразен културен хъб, който приютява хора на изкуството от България и други държави и им предоставя възможност за творчески срещи и за изява.  По утвърдена традиция в..

публикувано на 26.12.23 в 14:42

В операта на София се чувствам като Мария Калас

Прочутото сопрано на Албания Рамона Тулумани е един от артистите, с които посрещаме новата 2024 година в уютната атмосфера на Софийската опера, в традиционния Новогодишен гала концерт (29, 30 и 31 декември 2023 г.), билетите за който бяха..

публикувано на 26.12.23 в 08:15

Коледен благослов от български коледари зад граница

Рождество Христово е празникът, който в края на всяка година събира малки и големи в българските училища зад граница. А социалните мрежи дават възможност да видим какво и как са научили децата на нашите сънародници в неделните школа. Коледните..

публикувано на 25.12.23 в 08:58