Слушайте!

Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. 

Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

Проф. Рикардо Пикио и неговата съпруга Мария

Българско школо в Рим ще съхранява безценен литературен архив

В навечерието на Коледа българското училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим получи безценен дар - част от архива с българска литература на покойния лингвист проф. Рикардо Пикио. Дарението за учебното заведение са направили наследниците на видния учен,..

публикувано на 22.12.22 в 09:50

Отпускат средства за българската общност в Молдова

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на Външно министерство за 2022 г. в размер на 250 хил. евро. за подпомагане на българската общност в Молдова, съобщи БТА.  Средствата ще бъдат разпределени между пет хиляди семейства като..

публикувано на 21.12.22 в 19:26

Райна Манджукова: Възстановяваме контактите си с българските общности по света, които постоянно се променят

Агенцията за българите в чужбина изпраща една година, изпълнена с предизвикателства от различен характер. Институцията продължава да подкрепя и организира традиционните за нея инициативи, насочени към сънародниците ни зад граница. Конкурсите за есе и..

публикувано на 20.12.22 в 11:15

България дари генератори на българите в Болград

Министърът на енергетиката Росен Христов лично предостави дарение от 18 генератора в украинския град Болград, където 70% от населението са етнически българи. По думите на местните електричество има само два часа на ден в града, а в близките села няма с дни...

публикувано на 19.12.22 в 17:55
Снимка: архив на Кристина Дерелиева

Коледата е възможна и за хората в старческите домове, благодарение на инициатива от Чикаго

Преди три години стартира благотворителната инициатива „Коледа за баба“, която набира все по-голям отзвук и вдъхновява стотици български деца, желаещи да дарят малко радост и топлина на възрастните хора в хосписите. Под наслов "Нека да..

публикувано на 16.12.22 в 10:45

Нова книга разказва историята на банатските българи, разпръснати в три държави

Бесарабските българи, сънародниците ни от Западните покрайнини и Северна Македония, както и старите български общности, в държави от Европа и по света, имат своите истории, които, малко или повече, са ни познати или следим по-често в ежедневния поток..

публикувано на 14.12.22 в 09:40

Българският културен център в Одеса не затваря врати и в условията на война

„Войната е много тежка, страшна. Не може дори и през ум да ти мине, че такова нещо може да се случи, но тя стана. Русия би трябвало много пъти да помисли, преди да я започне. Осъжда я всеки – и българин, и молдовец, и грък, и евреин, и руснак, и..

публикувано на 13.12.22 в 19:21

Българска елха отново грее в Музея на науката и индустрията в Чикаго

Музеят на науката и индустрията в Чикаго е един от най-големите подобни в света, с над 35 000 експоната. Тази година се навършват 8 десетилетия от началото на една красива традиция там – украсяването на коледни елхи, като с всяка година броят им се..

публикувано на 10.12.22 в 12:05
Снимка: Посолство на България в Бразилия

Как нестабилността в Бразилия влияе върху българската диаспора?

По какъв начин кризите в света през последните години се отразиха на Бразилия и как ситуацията в страната рефлектира върху българите там? С тези въпроси поканихме за разговор в Радио България Михаил Кръстанов, който живее в южната страна от 2002 г...

публикувано на 09.12.22 в 13:00
Коледен базар във Виена

Първият български коледен базар във Виена подкрепя социални каузи

Едва ли другаде в Европа Коледата е по-разточителна, по-пъстра и по-вкусна! Дойде ли краят на годината, Виена грейва с хилядите светлинки на украсените си паркове и градини, а из града се понася дъх на канела, медени сладки, карамелизирани..

публикувано на 09.12.22 в 11:35