Слушайте!

Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. 

Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

Информационни дни за трудовите права на българите в Кипър

Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към Посолството на България в Никозия организира информационни дни за българската общност в Кипър. Те ще се проведат на 12 октомври в столицата Никозия и на 14..

публикувано на 11.10.22 в 14:31

Българите по света – "Шарената сол на планетата"

Обединението винаги е било в основата на просперитета на едно общество, а езикът – неговата идентичност . И в днешните времената сякаш все повече имаме нужда именно от изговорено наше съглашение. Българи от 18 страни по целия свят за пореден път ни..

публикувано на 11.10.22 в 12:45
Ран Босилек

"Облаче ле бяло" – една от вечните песни на България

"Я кажи ми, облаче ле бяло, отде идеш, де си ми летяло? Не видя ли бащини ми двори и не чу ли майка да говори: "Що ли прави мойто чедо мило, с чужди хора чужди хляб делило…" Така започва любимата българска песен "Облаче ле бяло", по..

публикувано на 11.10.22 в 10:35

Български художници от САЩ подредиха изложба в Чикаго

В Чикаго беше открита изложба на българските художници Йордан Иванов, Кирил Манасиев и Василен Васевски. Те са я нарекли "В квадрат". Йордан Иванов е от Ню Орлеанс, а Кирил Манасиев и Василен Васевски живеят и работят в Чикаго. Публиката, сякаш..

публикувано на 10.10.22 в 11:22

"Моят свят" – изложба на Васил Василев-Зуека в Чикаго

В Чикаго ще бъдат показани 33 картини на българския актьор и телевизионен водещ Васил Василев-Зуека, който през последните години успешно се изявява и като художник. Изложба с негови творби под наслов "Моят свят" ще гостува на 12 и 13..

публикувано на 10.10.22 в 11:21

Поздрав за българските учители в страната и чужбина

„Колеги в България, колеги отвъд България, сеячи на знания и борци в изпитания! Честит да ни е Денят на Учителя!“ Това написаха от Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина /АБУЧ/ по повод Международния ден на..

публикувано на 05.10.22 в 14:51
Първан Симеонов

Посланието на вота от чужбина продължава да е за промяна в България

Вотът от чужбина продължава да е гневен и протестен, а посланието му все така остава "Променяйте България" – отбеляза в своя коментар за изборите зад граница социологът от агенция Галъп Интернешънъл Първан Симеонов. За разлика от преди обаче, сега..

публикувано на 05.10.22 в 13:22
Лондон

Сънародници от Великобритания: Слабата избирателна активност не предвещава кабинет с пълен мандат

"Ниската избирателна активност в България отново облагодетелства партиите, които ни управляваха през последните 10-15 години. Те имат своя твърд електорат, който не се променя през годините и изборните резултати го показаха" – коментира в..

публикувано на 03.10.22 в 16:25

Правовата държава е основна тема за българите в Румъния

Избирателният ден в Букурещ приключи с нараснала избирателна активност спрямо регистрираната на предишни избори. Вотът там се различава от този в България, не липсваха и казуси, които показват особеностите на гласуването на тези избори, обобщава..

публикувано на 03.10.22 в 14:55

Българите в чужбина искат стабилно правителство и сигурност в държавата, но не са оптимисти

Изборите за състава на 48-то Народно събрание на България приключиха. Резултати са ясни, но сякаш не и бъдещето на държавата. През целия неделен ден Радио България проследи гласуването на сънародниците ни по света – от първите отворили изборни секции в..

публикувано на 03.10.22 в 12:05