Слушайте!

Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. 

Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

Българският образователен и културен център във Вашингтон отбеляза 20-годишен юбилей

Центърът "Св. Климент Охридски" е създаден на 8 януари 2002 година във Вашингтон. Двадесет години по-късно училището е едно от най-големите български училища в района.  От 2007 г. е член на Асоциацията на българските училища в чужбина, а през..

публикувано на 12.01.23 в 20:03

Владимир Тилев отново е сред най-добрите лютиери в света

На всеки две години в САЩ се провежда най-големият форум и конкурс в света на лютиерството, организиран от Violin Society of America. Разделите в състезанието са пет - цигулка и виола, виолончело, контрабас и квартет, а категориите две - изработка..

публикувано на 12.01.23 в 15:58

Борис Борисов – един българин в Калифорния

Виното е страст, любов, умения, но най-важното е да има с кого да го споделиш. С тази философия Борис Борисов от Велики Преслав вече 24 години усъвършенства вкусове и създава разпознаваем стил в калифорнийски винени изби. Клиентите пък, запечатили..

публикувано на 11.01.23 в 11:23
Снимка: пресцентър на президентството

Лигата на българските писатели в САЩ и по света отличи най-добрите български творби

"Кожата на света" от Лъчезар Лозанов, "Осем такта тишина" от Марин Маринов и "Сънят на совата" от Димитринка Желязкова-Етина са победителите в конкурса на Лигата на българските писатели в САЩ и по света. Отличие получи и поетът проф. Иван Бързаков за..

публикувано на 10.01.23 в 14:31
Деница Секуличка

Българите в Словакия: Сърцето ни бие в ритъма на България

Да разпространява българската култура по света и да опазва националната ни идентичност в Словакия – на това е посветила голяма част от своя живот Деница Секуличка, председател на Българския културен съюз в Б