Слушайте!

Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. 

Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

Сдружение „ГЛАС“ в Босилеград готви богата културна програма за 2023 г.

7 младежки инициативи ще подкрепи тази година сдружение „ГЛАС” в Босилеград с парите събрани от десетата благотворителна акция в края на 2022 г. Одобрени са 6 нови предложения на местни ученици и един проект нереализиран от миналата година...

публикувано на 07.03.23 в 13:15

Генералният консул в Чикаго се срещна с деца от български неделни училища

Генералният ни консул в Чикаго Светослав Станков се запозна с децата, учителите и родителите от българското неделно училище "Родна реч", съобщава БТА.  "Бях искрено впечатлен от направените училищни проекти по родолюбие, в които участваха децата от..

публикувано на 06.03.23 в 18:38

В Ню Йорк почетоха националния празник на България

Българският национален флаг беше издигнат в Ню Йорк сити по случай националния ни празник 3 март. Градоначалникът Ерик Адамс отдели от времето си и лично уважи българското събитие в търговското сърце на Ню Йорк – Боулинг Грийн, недалеч от Уол Стрийт...

публикувано на 05.03.23 в 09:10

Светлини в бяло, зелено, червено и в Канада

„От изток на запад, от Атлантическия до Тихия океан - Канада е обляна в цветовете на нашия трибагреник!“ – написа не без основание за гордост във фейсбук страницата си Генералното ни консулство в Торонто. От дипломатическата ни мисия..

публикувано на 05.03.23 в 08:05

Да развеем трибагреника на площада в Ню Йорк

Националният празник на България ще бъде отбелязан с издигането на националния ни флаг на емблематично място за нюйоркчани - статуята на бронзовия бик на Бродуей, близо до Уол Стрийт, в първия парк в Америка – Боулинг грийн, информира Генералното..

публикувано на 04.03.23 в 01:05

Със Северняшки събор българи в Англия отбелязват 3 март

Българската народна музика и танци винаги са били част от емоционалната същност на българина. Особено осезаемо е това, когато животът на сънародниците ни се „случва“ далеч от корените им, от земята, пропита с неравноделния ритъм на сърцата им...

публикувано на 03.03.23 в 09:05
Чикаго

Знакови места в Америка грейват в българския трикольор

Емблематични места в Северна и Южна Америка ще бъдат осветени в цветовете на българското знаме – бяло, зелено и червено, в чест на националния празник на България – 3 март, Освобождението от османско иго.  Сред тях са антените на най-високата..

публикувано на 03.03.23 в 05:05
 Б.Т.Р

БТР започват европейско турне на 3 март

През октомври музикантите от БТР ще отпразнуват 30-ата годишнина на групата с мащабен концерт в София. За тези три десетилетия те ни подариха  13 албума, десетки хитове и стотици концерти. В настоящ състав Атанас Пенев – вокали, Славчо Николов –..

публикувано на 02.03.23 в 10:15

Един от символите на Сиатъл грейва в цветовете на българското знаме

Виенското колело в Сиатъл ще грейне в цветовете на българския трибагреник. Това ще се случи на 3 март от 17 до 21 часа американско време. Поводът е Националният празник на страната ни, а идеята се реализира със съдействието на почетния консул на България..

публикувано на 02.03.23 в 06:05

Гражданската медия ФАР от Цариброд празнува 7-ми рожден ден

Опазването на традициите, езика и културата на българското национално малцинство в Сърбия, както и създаването на мултикултурен мост между Сърбия и България вече 7 години е мисия на ФАР.  Мултимедийният портал публикува информация на български и..

публикувано на 01.03.23 в 16:23