Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ одобри финансова подкрепа за Украйна в размер на 15,6 млрд. долара

Изпълнителният борд на Международния валутен фонд одобри в петък четиригодишен финансов пакет в размер на 15,6 милиарда долара за Украйна като част от общо 115 млрд. долара международен пакет за подкрепа, обяви МВФ.

Очаква се решението да мобилизира широкомащабно концесионно финансиране от международни донори и партньори на Украйна, за да помогне за разрешаването на проблема с платежния баланс на намиращата се вече втора година във война държава, постигане на средносрочна външна жизнеспособност и възстановяване на устойчивостта на дълга, се казва в изявлението на фонда.

МВФ също така посочи, че новият механизъм за разширено финансиране ще позволи незабавното изплащане на около 2,7 милиарда долара на Украйна.

По-рано този месец МВФ и Украйна се споразумяха на техническо ниво по набор от макроикономически и финансови политики, които ще бъдат подкрепени от новото 48-месечно споразумение на МВФ за разширено финансиране.

Освен това други държави са обещали 80 млрд. долара под формата на безвъзмездни средства и заеми, като кредиторите също така са предоставили ангажименти за облекчаване на дългове на стойност 20 млрд. долара.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън приветства сделката, като каза, че "силно подкрепя мерките на програмата на МВФ, насочени към осигуряване на икономическа и финансова стабилност на Украйна".

Гита Гопинат, първият заместник-управляващ директор на МВФ, обаче предупреди в свое изявление, че рисковете за споразумението са "изключително високи".

"Благодарен съм на МВФ и на неговия управляващ директор Кристалина Георгиева за одобряването на нова четиригодишна програма за подкрепа на Украйна на обща стойност 15,6 милиарда долара. Това е важна помощ в нашата борба срещу руската агресия. Заедно подкрепяме икономиката", написа в Туитър украинският президент Владимир Зеленски след съобщението.




По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!