Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В момента здравеопазването е опасна система. Да се махне търговията в здравеопазването“

Изборният ден в областната болница във Велико Търново - какво очакват медиците?

"Да има повече кадри в болниците, почти всички сме на пенсионна и предпенсионна възраст"

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Много слаба е избирателната активност тази сутрин във Велико Търново.  

204 643 души са имащите право на глас днес в областта, сред тях са 15 столетници и 1091 младежи, навършили пълнолетие между последните избори през октомври миналата година и днес. Разкрити са 413 избирателни секции, като в 307 от тях избирателите имат право да си изберат дали да дадат вота си с машина или на хартиена бюлетина. В 399 от секциите ще има видеонаблюдение и видеозаснемане довечера, когато ще се броят бюлетините и попълват резултатите в протоколите. 

Изборният ден започна нормално, няма секции, в които машините да не са сработили, няма дефектирали устройства за видеонаблюдението при пробите във вчерашния ден, съобщи за БНР председателят на Районната избирателна комисия Десислава Йонкова. Председатели на секционни комисии изразиха тази сутрин  притеснението си, че новостите в изборното законодателство сега със сигурност ще ги забавят поне с по два-три часа преди да тръгнат към Районната избирателна комисия. Освен видеонаблюдението, броенето на машинни и на хартиени бюлетини, изборните състави са притеснени, че има много застъпници и наблюдатели на политическите сили в секциите, за които трябва да бъдат направени копия с резултатите от изборните протоколи, които са обемисти, и това също ще отнеме време. 

8 членове на секционни комисии не са се явили днес и с решение на Районната избирателна комисия бяха подменени. С тези хора общо смените на изборните състави в областта стават точно 15%. Много от новите членове не са минали обучение, включително председатели, заместник-председатели и секретари на избирателни секции. На последните избори миналия октомври във Великотърновска област бяха подменени рекордните за страната 20,3% от изборните състави.  

21 са секциите в областта, в които хората с нарушено зрение или проблеми в придвижването могат да си изберат да гласуват. 8 от тези секции са във Велико Търново.Проблемна е избирателната секция в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, в която гласуват медиците на смяна и пациентите. Секцията е проблемна, заради 25 стъпала, които са трудно преодолими или невъзможни за изкачване от трудноподвижните пациенти, за да стигнат до секцията и да пуснат гласа си с хартиена бюлетина. Избирателната урна и бюлетините не може да бъдат изнасяни от секцията.  

Болничната секция се разкрива със заповед на изпълнителният директор на лечебното заведение и след решение на Районната избирателна комисия, която няма правомощия да се намеси в случая и не проверява помещенията. Как ще гласуват пациентите и решим ли е проблемът, пояснява дългогодишната председателка на болничната избирателна секция Валентина Димитрова. 

„Много трудно, много трудно е. Ще видим как ще е с болните, които идват. Те са с придружители. Има варианти – може да бъде придвижен на стол, ако е много трудно подвижен, другият вариант е, че те винаги се придружават от две медицински лица и могат да дойдат. При добро желание винаги има начин. Подкрепяме ги да изкачат стълбите и го правим. Не мога да кажа по колко пациенти минават на избори да гласуват, защото не ги делим в списъка на пациенти и на медици. Последният път гласуваха над 100, но вече основно са медици. Хората, когато са в болница, гледат повече себе си, здравето си, и, може би, не се интересуват. Това е тяхно конституционно право и трябва да са по-активни, защото им се предлага до тях и биха могли да дойдат, защото определено има начин да се направи“. 

В избирателната секция в областната болница във Велико Търново гласуват медиците. Сред активните е лекарят "Уши, нос, гърло" д-р Антоанета Копаранова, която иска от новите депутати да направят здравеопазването достъпно за хората: 

„Мисля, че не е достъпно. Няма болници, хората не могат да достигнат, даже на 40 километра да отидат и да потърсят помощ“. За въздушната спешна помощ д-р Копаранова заяви, че не е много лесно да се пътува, да бъде наблюдаван болния, да бъде обгрижван на фона на огромния шум от летателното средство. Това ѝ е разказвал съпругът ѝ, който е кардиолог, и е пътувал с пациенти с хеликоптер от Горна Оряховица до София. „Не могат да се направят много неща. Не е проблемът във въздушния транспорт, проблемът е, че няма лекари“, коментира лекарката.  

Реформите в здравеопазването се случват трудно и няма политическа воля, коментира д-р Бистра Бонева, която е синдикален лидер на медицинската секция към КТ „Подкрепа“ в областта и има искания към новите депутати: 

„Работя в Центъра за спешна медицинска помощ във Велико Търново и едно от нещата, които могат да направят за нас, е да променят категорията труд на работещите в центровете за спешна медицинска помощ. Другият голям проблем, който излиза, е кадровият – няма подготвени кадри, лекари, фелдшери, шофьори, и не след дълго няма да има ко да работи в тези центрове. Трябва много бързо да се вземат мерки в тази насока“. 

Със своите послания към кандидатите за народни представители гласуват и медицинските сестри и фелдшерите във великотърновската болница:  

„Промяна на здравеопазването, защото в момента здравеопазването е опасна система. Да се махне търговията в здравеопазването“. 

„Да гледат интересите на държавата и на народа, а не техните интереси и лобистки интереси също“. 

„Достойно заплащане, кадри повече да има в болниците, защото почти всички сме на пенсионна и предпенсионна възраст. Не обръщат внимание на здравната реформа, имат други неща на преден план сигурно“.  

В болничната секция се гласува само с хартиена бюлетина и няма изискване за видеонаблюдение и видеозаснемане при броенето на резултатите. 

Днешният изборен ден в областната болница във Велико Търново е съпроводен и с още едно събитие. От 11 часа по инициатива на сдружението за спорт и здраве „Търново рънс“ великотърновци и медици ще направят акция по почистване на двора на лечебното заведение, ще си организират пикник и различни игри и ще направят своя избор за по-добра среда. 

Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени