Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Активност към 11.00 часа е 10,3%, колкото и на вота на 2-ри октомври

Първан Симеонов: Наблюдава се спад на относителните дялове на твърдите привърженици към момента

"Активността на българските изборите е по-висока, когато и менюто се сменя"

Първан Симеонов
Снимка: Борислава Борисова

Извадката на  "Галъп интернешънъл болкан" сочи, че избирателната активност се  движи точно така, както и на предишните избори. Това обясни пред БНР изпълнителният директор на агенцията Първан Симеонов.

Към 9 часа беше 3.6%, а към 11 часа е 10.3%. Това е дословно същото, каквото сме мерили предишния път. Но ние мерим извадково и декларативно. ЦИК мери абсолютните стойности“.

"Едно от потвържденията на надеждността на нашия екзитол, който имаме честта и длъжността да правим за Българското национално радио като обществена медия, е в това, че данните на ЦИК потвърждават тенденцията, която и ние хващаме. Тенденцията е абсолютно същата като миналия път към този час - имаме активност, която се движи в идентични рамки на тази от миналия път. Към последното замерване ние отчетохме 10,3. Традиционно има известна разлика с това, което ЦИК отбелязва. Накрая, когато имаме достатъчно голяма извадка, данните на всички агенции и на ЦИК на практика са уеднаквяват", изтъкна Симеонов.

"Призовавам отново да не се осланят избирателите на всевъзможни интересни "находки" в социалните медии и в традиционните медии, защото тези находки могат да имат заблуждаващ ефект и, по традиция в последните години, имат силно заблуждаващ ефект. После някак си, към края на деня, се нормализират, когато вече оказали своя заблуждаващ ефект".

Симеонов обясни, че се наблюдава спад на относителните дялове на твърдите привърженици.

„Но това е между 7 и 11 часа. Сутрешните часове обикновено са с по-колебливо гласуване. Ще трябва да наблюдаваме дали се случват финални спринтове, или не се случват“.


Превесът си остава за машините, отчете още той.

„В края може да има изравняване. Към този час екзит полът е набрал около 1300 интервюта. Това е представително изследване за страната в даден часови пояс“

Хартиените бюлетини могат да върнат дадени хора, но цялостната политическа ситуация може да откаже други, смята още Симеонов.

Активността на българските изборите е по-висока, когато и менюто се сменя, заяви той. 

"Това не е много свързано с процедурата или с призивите на дадени политически играчи".

Над 20% от интервюираните казват, че са взели решение в последните дни, отчете още изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан".

„Този параметър трябва да се следи, защото там може да се очакват по-сериозни размествания на резултатите“. 

Цялото интервю на Диана Дончева с Първан Симеонов може да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!