Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Чой с нов отбор и с нов мотоциклет в "24 часа на Льо Ман"

Мартин Чой
Снимка: БНР

Мартин Чой тръгва за 7-и Льо Ман с нов отбор, нов мотор и големи амбиции. Нашият най-добър пистов мотоциклетен пилот обяви амбициозна програма за 2023 г. Първият старт на пилота е в легендарното състезание „24 часа на льо Ман“ на 15 и 16 април. Освен в EWC (Световния шампионат за издръжливост) пред Мартин Чой този сезон са и състезанията от националния, европейския и BMU източно европейски шампионати. Общо 19 състезания предстоят за Чой този сезон. Първото от тях е най-тежкото – 24 часа на льо Ман. Това стана ясно на пресконференция на Мартин Чой преди пилотът да замине в края на седмицата за състезанието.

Първите тестове са в началото на другата седмица. Това е 7-о участие на Чой в 24-часовата надпревара. Миналата година той пропусна състезанието тъй като получи контузия при катастрофа на пистата Серес, непосредствено преди старта на френската писта. Тази година обаче това е първото ме състезание и то с нов отбор – италианският AvioBike Racing. Тимът от 15 години е в световния шампионат за издръжливост. Мартин ще кара Yamaha YZF-R1в клас Суперщок за новия си отбор. Ще има и нови съотборници - един французин и двама швейцарци, с които тепърва ще се запознае.

Освен в Льо Ман, Мартин ще кара в още два кръга от световния шампионат – 24 часа на Спа в Белгия на 17-18 юни и Bol d’Or – 24-часовото състезание на френската Пол Рикар на 16-17 септември. Всъщност, Чой ще пропусне само 8-те часа на Сузука в Япония. Според предварителния календар, трите старта не съвпадат със състезанията от националния шампионат и европейските серии.

Много е важно за оставащите дни преди старта в Льо Ман, нашият пилот да свикне с новия отбор и да бъдат направени подходящи настройки на мотоциклета. Yamaha е нова машина за Чой. Той каза, че Yamaha е по-силен, а същевременно удобен и лесен мотор за каране. С него лесно се свиква и е „френдли“ на пистата по време на състезание. Точно такава машина трябва на Мартин за тежко състезание като това в Льо Ман.

Нашият пилот заяви, че никога досега не се е чувствал толкова подготвен физически и уверен в силите си.

Чой благодари на всички които са му помогнали да започне сезона. Той изказа спечиални благодарности на бензиностанциите EKO и BMW Group България, които го подкрапят вече 13 години, както на останалите си спонсори.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна