Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Файненшъл таймс":

Киев е готов да преговаря с Русия за Крим, ако украинската контраофанзива успее

Андрий Сибиха, заместник-началник на кабинета на украинския президент Зеленски
Снимка: ukrinform.net

Киев е готов да обсъди с Москва бъдещето на Крим, ако украинските сили достигнат границата на окупирания от Русия полуостров, заяви пред "Файненшъл таймс" висшият съветник на президента Володимир Зеленски - Андрий Сибиха.

Коментарите на Андрий Сибиха, заместник-началник на кабинета на Зеленски, са най-ясното заявяване на интерес от страна на Украйна към преговори, откакто бяха прекъснати мирните преговори с Кремъл миналия април, посочва финансово издание.

"Ако успеем да постигнем нашите стратегически цели на бойното поле и когато бъдем на административната граница с Крим, ние сме готови да отворим дипломатическа страница, за да обсъдим този въпрос", посочи Сибиха, имайки предвид отдавна планираното от Киев контранастъпление.

Той обаче добави: "Това не означава, че ние изключваме пътя за освобождаване на Крим от нашата армия".

Коментарите на Сибиха могат да дадат известно облекчение на Запада, който е скептичен относно способността на Украйна да си върне полуострова и се притесняват, че всеки опит да направи това по военен начин може да накара руския президент Владимир Путин да ескалира войната си, вероятно с ядрени оръжия, посочва "Файненшъл таймс" и напомня, че към днешна дата Зеленски изключва възможността за мирни преговори, докато руските сили не напуснат цяла Украйна, включително Крим.

Андрий Сибиха е дипломат ветеран, който се фокусира върху външната политика в кабинета на президента и е бил до Зеленски в ключови моменти от войната.

Той каза, че президентът и неговите помощници сега говорят конкретно за Крим, тъй като украинската армия се доближава до започване на контранастъпление, за да си върне завладяната от Русия територия.

Говорител на Зеленски не отговори на искания за коментар от страна на "Файненшъл таймс".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна