Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България приема кръг от СШ по Суперендуро през 2024 година

Снимка: БФ Мотоциклетизъм

България ще организира кръг от световния шампионат по Суперендуро в началото на 2024 година. До това признание за Българската федерация по мотоциклетизъм се стигна след положените немалко усилия от президентът на Българската федерация по мотоциклетизъм Ангел Траков, на председателят на комисия „Ендуро“ в БФМ Десислав Цеков, на промоутърът на националния екстремен ендуро шампионат "БГ-Х Ендуро" и на топ ендуро пилотът ни Теодор Кабакчиев.

„Grand prix България 2024“ ще се проведе на 24 февруари в „Арена София“ и ще бъде част от честванията за 100-годишнината на Българската федерация по мотоциклетизъм.

В момента продължават финалните преговори между нашата федерация, световната централа по мотоциклетизъм (FIM) и промоутъра на шампионата по Суперендуро – “ABC Communication“.

През месец февруари президентът на БФМ Ангел Траков посети Будапеща и се срещна с представители на фирмата-промоутър по време на кръга от световния шампионат по Суперендуро „Grand prix Hungary“.

Суперендурото в последните години набра изключителна популярност, както сред състезателите, така и сред феновете.


У нас то доби популярност след световната титла на Теодор Кабакчиев в клас Junior, който през 2020 спечели два от четирите кръга и пет от проведените общо 12 състезателни манша, а в други три завърши втори.

Пълни зали, много екшън и адреналин и майсторски изпълнения – това е характерно за Суперендурото, като траковете включват различни елементи на офроуд каране, през камъни, дървени трупи, пясък, кал, водни препятствия и специални такива (огромни гуми).

Председателят на комисия „Ендуро“ и член на Управителния съвет на БФМ Десислав Цеков коментира, че това е огромно признание за България, за Федерацията и за българското ендуро като цяло.

Очаква се в „Grand prix България 2024“ да се включат голяма част от водещите ни ендуро състезатели като Любомир Иванов, Станислав Кирилов, Илиян Кузманов, Кристиан Петров, Мартин Петков, Борис Чакъров и разбира се … Теодор Кабакчиев.

Предстои да бъде подписан официалният договор за „Grand prix България 2024“, както и да бъде утвърдена конфигурацията на уникалното трасе, а България да влезе в официалния календар за следващата година заедно с утвърдени в Суперендурото държави като Франция, Полша, Германия, Унгария и Великобритания.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна