Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръвопролитни сблъсъци в Судан между армията и паравоенни сили

Снимка: БТА

Над 50 души са загинали, а близо 600 души са ранени при сблъсъците между армията на Судан и паравоенни сили, които разтърсиха страната.

Това е поредната ескалация на военните действия в африканската държава в дългогодишната вражда и борба за власт между командващия армията Абдел Фатах ал Бурхан и лидера на паравоенните сили в Судан Мухамад Хамдан Дагало. Както армията, така и нейните опоненти, Силите за бърза подкрепа, заявиха, че контролират летището и други ключови обекти в Хартум, където боевете продължиха и през нощта. Тежка артилерия можеше да бъде чута и в Омдурман, който граничи с Хартум, и близкия Бахри рано тази сутрин.

Очевидци съобщават и за стрелба в град Порт Судан на Червено море.

Суданските военновъздушни сили призоваха гражданите да останат на закрито, тъй като извършват пълно въздушно проучване на районите на дейност на паравоенните сили. Заради насилието Чад затвори границата си със Судан. Генералният секретар Антониу Гутериш е разговарял по телефона с ръководителите на враждуващите страни. Той е отправил призив да прекратят насилието и да се върнат към диалога, като е предложил и посредничество за уреждане на конфликта. Утре Съветът за сигурност на ООН ще проведе заседание, посветено на кризата.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна