Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия, Нидерландия и Швеция също евакуират гражданите си от Судан

Военно-транспортен самолет C-130 заминава за Джибути, за да подготви евакуацията на японските граждани от Судан, база Комаки, Япония, 21 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгия работи с Франция и Нидерландия, за да евакуира белгийските граждани от Судан заради продължаващите там сражения, предаде ДПА. Агенцията се позовава на пост в Туитър на белгийския министър на външните работи, европейските въпроси, външната търговия и федералните културни институции Хаджа Лабиб.

В ход са няколко операции по евакуиране на европейски граждани от Судан "възможно най-бързо", съобщи Лабиб. Тя каза, че ако има белгийски граждани в Судан, които все още не са се евакуирали, те трябва да се свържат в най-скоро време с дипломатическите служби.

Нидерландският външен министър Вопке Хукстра съобщи, че Нидерландия също участва в протичащата в момента операция за евакуиране на нидерландски граждани от Судан с екип на министерството на външните работи и министерството на отбраната на страната, разположен в Йордания. По думите му екипът ще направи всичко по силите си, за да бъдат евакуирани гражданите на Нидерландия възможно най-бързо и най-безопасно.

Шведският парламент даде на правителството необходимото одобрение да изпрати въоръжени сили, които да евакуират граждани на Швеция от Судан, където боевете продължават вече цяла седмица, допълва ДПА.

В мисията ще участват около 400 шведски войници, които ще могат да евакуират шведски и чуждестранни граждани от Судан. Според шведските власти операцията ще бъде извършена съвместно с други държави и международни организации. Все още няма подробности за начина, по който ще бъде осъществена мисията, но правителството на Швеция съобщи, че екипът ще потегли за района в рамките на 24 часа.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна