Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различният Тайланд в "Заедно след полунощ"

9
Снимка: Магдалена Гигова

В предаването "Заедно след полунощ" Йоланта Попова "се разходи" виртуално до мечтания от нея Тайланд чрез разговора с Магдалена Гигова, водеща на "Покана за пътуване".
Тя отведе слушателите до непознати кътчета в уж популярния сред българите курорт Патая. Аквапаркът Рамаяна, който е най-голям в Тайланд, трети в Азия и 17-и в света и вече е придобил статут на задължителна забележителност в Сиамския залив.

Водните съоръжения са построени от канадска фирма, най-старата в света за подобни атракциони, която държи правата за повечето пързалки и изкуствени вълни. Различното тук е традиционният за югоизточна Азия стил и наличието на най-малко трима спасители на всеки обект, които бдят над предозиралите с адреналин.


Ще бъде жалко, ако сте в Патая и не видите филигранните резби на Светилището на истината.
"Фактите около него ме накараха да го оприлича на тайландската версия на катедралата на Гауди в Барселона", каза Магдалена Гигова – "Постройката също е частна инвестиция и строежът ѝ се точи с десетилетия – започната е през 1981 година и според плановете трябва да е окончателно готова през 2050. Затова ми нахлузиха предпазна каска.

Светилище на истината

Бизнесменът Лек Вирияпант възнамерявал да вложи пари в апартаменти за туристи, но будистки монаси го убедили да съгради по-одухотворено съоръжение. Според легендата, срещу това пророчица му обещала дълголетие и мир в душата с уговорката, че докато върви строителството собственикът ще е жив. И той създал дом за няколко азиатски религии като място за поклонение, магия и покой. Въпреки пророчеството, човекът се споминал през 2000 година, а синът му хич не бърза с довършителните работи".

Светилището на истината, което е най-големият дървен храм в света, построен без нито един пирон, е разделено на четири зали. Те са тайландска, индийска, китайска и камбоджанска. Четирите стихии огън, вода, земя и въздух са в основата на идеята за обителта, където всяка миниатюрна фигура е изпълнена с философски смисъл и послание. За строежа е използвана най-скъпата дървесина – желязно и тиково дърво.

Златният Буда
В случай, че пътувате с децата си или просто обичате вълшебни приказки, не пропускайте спектакъла Каан. Модернистичният театър е построен само и единствено за тази постановка, която надхвърля въображението.
Сюжетът е простичък и натъкмен така, че да изпъкнат свръхсложните високотехнологични ефекти.
Нещо като тайландски Цирк дьо Солей. Ама освен летящи метални дракони, които с бръснещ полет кръжат над главите на публиката и изкусни акробати, които извират отвсякъде, на сцената излизат истински слонове.


"Така и така стана дума за слонове, аз да си кажа за най-любимото ми място в Патая – зоопаркът Као Кеоу, добави Магдалена Гигова. 8000 относително свободни животни на 800 хектара девствена джунгла!
Повечето са отделени от посетителите само с ров, пълен с вода. Единствено големите котки се радват на специално отношение с решетки. В Зоологическата градина човек се чувства като герой от детска приказка – сприятелява се отблизо с обитателите и се зарежда с положителна енергия за месец напред.
На входа си купувате торба с плодове и зарзават, качвате се на количка за голф и… внимавате досадните маймуни да не ви откраднат плодовете, обиците или мобилния.


Целувка с жираф, гуш със слон, почесване на виетнамско прасе, снимка с надничащо в обектива фламинго, азиатски тапир, хималайска мечка, вписани в червената книга елени-лира, кенгуру албинос – все отлично позиращи екземпляри.

130-метровата статуя на Буда, друга забележителност на Патая, не е древна, построена е през 1977 година със средства на местни бизнесмени.
Възвишението се охранява строго, защото драгоценният метал е на стойност 3 млн. долара. Разбира се, на тайландците дори не би им минало през ума да си откършат парченце за спомен, но монументът е посещаван от хиляди туристи от цял свят.

В задния двор на Златния Буда е Силвър лейк. Известна в миналото тайландска киноактриса се влюбила в лозята на Калифорния и решила да си посади свои. Купила червени, бели и розе сортове от Австралия, поканила тамошен майстор винар, но когато започнала да строи имение европейската еклектика ескалирала.

Силвър лейк

Появили се холандски вятърни мелници, господарска къща от Италия, цветни градини тип "Версай", древногръцки колони… Електрически влакчета разхождат гостите и те попиват усещането за покой, за обгръщащ съзнанието аромат, заедно с дегустацията на виното, което без да е шедьовър е прилично пивко."


Снимки: Магдалена Гигова
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна