Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Христов: Ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира" започва догодина и ще струва 100 млн. евро

Посещение на министър Христов в ПАВЕЦ "Чаира"
Снимка: БТА

Ремонтът на четирите аварирали агрегата на помпено-акумулаторния ПАВЕЦ "Чаира" ще започне следващата година и ще струва 100 милиона евро. Това каза министърът на енергетиката Росен Христов, който днес посети електроцентралата, за да обсъди с ръководството на НЕК състоянието на съоръжението и бъдещите стъпки за пускането му отново в експлоатация.

За два от агрегатите се предвижда междинен ремонт, а при останалите два - пълен. Министър Христов очаква ремонтът да приключи през 2025 г.

"Скоро ПАВЕЦ "Чаира" няма да заработи, тъй като щетите по оборудването са значителни и ремонтът изисква много време", посочи енергийният министър.

Според него до момента са направени различни анализи както от български, така и от международни експерти, които да установят текущото състояние. Заключенията им показват умора на метала на всички четири хидроагрегата.

Министър Христов посочи, че до две седмици експерти на "Тошиба" ще посетят централата и ще дадат по-конкретни мнения. "Тошиба" е компанията, която основно е участвала в изграждането на съоръженията на ПАВЕЦ "Чаира".

След днешния анализ концепцията е да бъде направен междинен ремонт на два от агрегатите, като паралелно върви и подготовка на мащабен ремонт на другите два,  като ремонтът би могъл да започне през следващата година и ще продължи две или три години до 2025 г., уточни министър Христов.

Цялостният ремонт на четирите агрегата се очаква да бъде около сто милиона евро, посочи още енергийният министър и отбеляза, че финансирането няма да бъде от държавния бюджет. "Ще се ползват средства на НЕК и външно финансиране", обясни той.

Христов коментира още, че продължава анализът на причините за аварията на агрегата на централата. По думите косвените загуби от спирането на ПАВЕЦ "Чаира" са "милиони на година".

ПАВЕЦ Чаира
По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени