Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През април в частния сектор на САЩ бяха разкрити 296 хиляди нови работни места

Работодателите в частния сектор на САЩ разкриха през април цели 296 000 нови работни места след тяхно повишение с едва 142 000 през март, показва последният Националният доклад за заетостта на ADP.

Това е най-силното нарастване на заетостта в частния сектор от юли 2022 г. насам и сигнал, че все още няма трайни индикации, че американският трудов пазар започва да се охлажда на фона на растящите лихви.

Докато 122 нови служители бяха наети в средните по размер компании (с персонал между 50 и 500 души), големите бизнеси (с персонал над 500 души) разкриха през април 47 000 работни места, а заетостта в малките фирми (с персонал между 1 и 50 човека) се увеличи със 121 000.

В същото време броят на новоназначените служители, наети в сектора на услугите, се повишиха с 229 000, докато в производствения сектор бяха добавени 67 000 нови работни места.

Промяна на заетостта в частния сектор (в хиляди работни места)


"Забавянето на растежа на заплащането дава най-ясния сигнал за това какво се случва на пазара на труда в момента", отбеляза Нела Ричардсън, главен икономист, ADP. "Работодателите наемат агресивно, като същевременно държат под контрол растежа на заплащането. Нашите данни също така показват, че по-малко хора сменят работата си".

Ръстът на заплатите продължи почти едногодишното си забавяне достигайки през април 6,7 на сто. При хората, които са сменили работата си, ръст на заплащането се забави до 13,2% от 14,2% месец по-рано, отбелязвайки най-бавния темп на растеж от ноември 2021 г.

Днешните силни данни затвърждават очакванията, че довечера Федералният резерв ще повиши своя основна лихва с още 25 базисни пункта до диапазона 5,00-5,25%, преди потенциално да прекрати най-бързата кампания на Централната банка на САЩ за затягане на паричната политика от 80-те години на миналия век насам.

По-високите лихвени проценти би трябвал ода доведат до охлаждане на търсенето на работници, като наемането на персонал може да бъде подкопано и от затягане на банковото кредитиране след неотдавнашните сътресения на финансовите пазари. Конфликтът в Конгреса на САЩ относно повишаването на тавана на дълга на федералното правителство, който е в размер на 31,4 трилиона долара, представлява сериозен риск за икономиката и в крайна сметка за пазара на труда.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна