Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прожекция на "Второто освобождение" в Берлин. Темата на филма остава табу

Паметникът на Съветската армия в София
Снимка: БГНЕС

В Българския културен институт в Берлин бе показан филмът "Второто освобождение" на Светослав Овчаров и проф. Евелина Келбечева. Филмът показва документи и архиви колко струва на България издръжката на Червената армия след Втората световна война и извежда въпроса дали тя е в ролята на освободител или на окупатор. Планираната за едночасова прожекция е продължила с дискусия почти до 22 ч.

"Дадоха си сметка зрителите, че това е важна тема. Колкото и да е болезнена, трябва да бъде изговорена. Важните неща трябва да бъдат премисляни навреме", обясни в предаването "Хоризонт до обед" Михаела Тодорова от екипа на културния център.

"Младите хора, изключително развълнувани, се питаха каква е мотивацията на историците в момента да укриват тази тема, по времето на демокрацията защо не се говори", допълни тя.

"Това продължава да бъде тема табу. Проф. Келбечева спомена как при разговори за това как трябва тази тема да бъде в учебниците, учебната програма да бъде променена, историците от Софийския университет и други университети, актуалните историци са казали, че две теми абсолютно не могат да влязат – темата за България  като 16-а република на Съветския съюз и другата тема е съветска окупация", отбеляза още Тодорова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна