Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Христозов за хитовите трейлъри в култовите поредици „Писък“, „Пинокио“ и "Аватар"

Тихомир Христозов
Снимка: Личен архив

Звуковият дизайнер и композитор Тихомир Христозов е част от създателите на трейлърите на едни от най-големите холивудски продукции.

"Първо записвам суровият звук - (т.нар. звуков дизайн ), който след това преминава през една доста сериозна компютърна обработка, докато стигне до крайният вариант, който се използва в трейлърите. Понякога от едно почукване или удар става една голям експлозия, каза Тихомир Христозов, специален гост на "Понеделник вечер" по програма "Хоризонт" на БНР.

От пет годишен свири на гайда и пиано, обича музиката от дете.

Напоследък доста често чуваме името на Тихомир Христозов. Заради композициите му, които намериха място в трейлъра на спечелилия Оскар за най-добър анимационен филм „Пинокио“ на режисьора Гийермо дел Торо.

Звукови дизайни на Тихомир са ползвани в едни от най-успешните филми на нашето време. Това са втората част на "Аватар", „Усмивката“, Джурасик свят – Господство“, последните продължения на култовите поредици „Писък“ и „Хелоуин“, които са само част от филмите, за чиито рекламни кампании Тихомир е правил музика и звукови дизайни.

Гийермо дел Торо                Снимка:Тихомир Христозов

Христозов е много щастлив от участието си с някои отделни звуци в "Аватар", който за него е шедьовр.

"Имам в студиото си много инструменти в студиото си - цигулки, контрабаси, всякакви етнически инструменти. Хората не си дават сметка как точно се е получил в киното този трейлър. Много дълго разработване и сложност на този звуков дизайн. Аз записвам много струнни инструменти. Така е и при "Писък 5". Всичко може да стане хитов трейлър от един удар, едно щракване на врата...", споделя още той пред БНР.

Трейлърите на Пинокио и Аватар определено са впечатлили милиони хора по света.

Как започва пътят на Тихомир, свързан с композирането и звуковия дизайн:

"От дете правех опити да наслагвам музика. Но знаех, че само киното и игрите ще отворят вратите ми към големите трейлъри.

В тях можеш да правиш много и различни неща...като стилове и изисквания.

Но вече съм наясно, че трябва да се работи много и бързо в тази индустрия, защото конкуренцията е много голяма.

Обаче свикнах - в тази работа няма компромиси - трябва да влезеш в сроковете, да го харесат,  да бъде качествено, тагава си ОК. Иначе конкуренцията те смила..., сподели още Христозов.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна