Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черноморец повали Рилски спортист в Самоков

Черноморец победи Рилски спортист със 79:73 т.
Снимка: НБЛ

Отборът на Черноморец победи лидера в редовния сезон по баскетбол Рилски спортист със 79:73 (14:21, 28:10, 20:19, 17:23) като гост в Самоков в първия мач от полуфиналната серия между двата отбора в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) и поведе с 1:0 успеха.

В плейофа се играе се до три победи от пет възможни срещи, като вторият мач ще се проведе отново в Самоков на15 май (понеделник), а третият е насрочен за 18 май (четвъртък). Евентуален четвърти и пети двубой ще се състоят съответно на 20 май в Бургас и на 23 май в Самоков.

Домакините започнаха уверено двубоя и поведоха с 9 точки при 21:12 минута и половина преди края на първата част. След 10 минути игра авансът на Рилски спортист бе 21:14. Баскетболистите на Черноморец обаче направиха по-силна втора четвърт и още в началните й минути обърнаха резултата в своя полза, откъсвайки се 11 точки до почивката – 42:31.

Последва равностойна трета част, в която гостите задържаха водачеството, а преди последните 10 минути водеха с 62:50, което бе и най-голямата разлика в срещата. Рилски спортист опита да се доближи максимално до противника в оставащото време. Благодарение на точни стрелби на Йордан Минчев и Димаджио Уигинс съставът от Самоков намали изоставането си до 65:71 малко повече от три минути преди финала, но Джордан Тъкър бързо върна тройка в коша на домакините и пак увеличи преднината на Черноморец. С две поредни тройки на Деян Карамфилов Рилски спортист скъси дистанцията до 4 точки при 71:75 и оставащи 66 секунди, но Георги Боянов отговори с два наказателни удара за бургазлии и до края домакините не успяха да се доближат повече.

Баскетболистите на Черноморец бяха по-ефективни при стрелбата и имаха превъзходство в борбата под коша.

Джордан Тъкър бе най-резултатен за успеха с 22 точки, 6 борби и 2 асистенции. Георги Боянов реализира 17 точки и 6 борби, а Мунис Туту завърши с 14 точки, 7 борби и 12 асистенции.

За Рилски спортист най-полезен бе Йордан Минчев с 19 точки, 8 борби и 5 асистенции, а по 13 точки отбелязаха Чавдар Костов и Димаджио Уигинс.

В другата полуфинална серия в НБЛ тимът на ЦСКА води на Балкан с 1:0 победи.


По публикацията работи: Антони Йорданов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна