Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последните картини на Златю Бояджиев са изложени в зала "Средец" в Министерството на културата

2
Снимка: РИМ Благоевград

Последните картини на големия български художник Златю Бояджиев, известни под името "Мелнишки цикъл", които са собственост на Регионален исторически музей в Благоевград, са подредени в зала "Средец" в Министерството на културата, а изложбата е  по повод 120-годишнината от рождението на твореца.

В последните години от живота си, по покана на тогавашната общинска управа в Благоевград, майсторът на фигуралната композиция, портрета и пейзажа Златю Бояджиев идва да твори в района и макар принуден да рисува с лявата си ръка заради прекаран инсулт създава едни от най-хубавите си картини, известни под името "Мелнишки цикъл".

След смъртта му голяма част от тях са откупени от общината и дарени на Регионалния исторически музей (РИМ), споделя директорът Кирил Алексиев.

"Това, реално погледнато, са последните картини, които излизат от неговата четка, и затова са толкова ценни. За нас беше удоволствие, докато подреждахме изложбата, вече, съчетано с обкръжаващата среда, с играта на светлината."

Общо 25 творби на Златю Бояджиев съхранява в архивите си РИМ, а 14 от тях са подредени в изложбата, посветена на 120 години от рождението на големия художник.

"В пет часа ще открием официално изложбата, посветена на Златю Бояджиев, и се надяваме всеки, които има интерес и иска да се докосне до творчеството на големия български художник, да го направи", каза Кирил Алексиев.

Илюстрация: РИМ Благоевград

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна