Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картичка на Пристанището от 1905 година притежава Държавен архив - Бургас (СНИМКИ И ВИДЕО)

Тя е най - старата известна до момента и е постъпила в Архива в края на миналата година


В края на миналата година Архива е получил ценна колекция от 300 картички, 49 от тях представят Бургас. Преобладаващата част са на Пристанището от началото на миналия век, има и съвременни от преди няколко години. Най – старата e от 1905 година, само 2 години след официалното откриване на порта от княз Фердинанд, разказа Данка Георгиева, директор на Държавен архив - Бургас: 

"Представен е един кът от пристанището, като в близък план се вижда акостирал кораб и в далечината също се виждат кораби. Като картичките не са само статични, но и показват динамиката и работата на пристанището и така може да се проследи развитието на процесите например от носенето на товарите на гръб до съвременното оборудване."  

     

Картичките в колекцията на архива през годините  са спомен, поздрав и освен, че  дават представа за това как е изглеждало Пристанището и града, но и разказват за лични отношения между този, който изпраща и получателя:

"Чрез най - старата картичка, която притежаваме например се честити имения ден на "госпожица Сабинка Костова от град Сливен" и тя е използвана да се изпратят поздрави на още 4- 5 души, от Любчо."

В по – съвременните картички, които са от 60 години на XX в. може да се види развитието на пристанището и засиления стокообмен и модернизацията на съоръженията. 


В Бургаския архив се гордеят с тази колекция, но и призовават, за да се запази спомена за миналото гражданите да им даряват документи, снимки и картички. Тук те се пазят за поколенията напред.  

повече може да чуете в звуковия файл:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна